Община
Община
Туризъм
Новини

Програма за ранна диагностика и профилактика на плоскостъпието показа, че 60 % от дряновските деца са с проблем на ходилата

Община Дряново първа в Северна България реализира Програма за ранна диагностика и превенция на плоскостъпието и други увреждания на ходилата на децата в детските градини. Всички малчугани бяха подложени на щателен преглед, за да може родителите им в най-ранна възраст да бъдат уведомени за евентуален проблем в тяхното здравословно състояние.
60% от прегледаните деца се оказаха с проблеми с ходилата (плоско стъпало или др. деформации). Родителите им получиха препоръка да се обърнат към личния лекар и специализирана ЛКК за прецизно диагностициране на проблема, лечение и профилактика.
Плоскостъпието /дюстабан/ се определя като болест на цивилизацията, а ранното му диагностициране  е от съществено значение за решаване и корекция на проблема, категорична е Поля Млъзева, представител на фирмата изпълнител на програмата - „Алек и Ко” ЕООД.
В ранна детска възраст средствата за корекция могат да бъдат максимално ефективни. До 3-годишна възраст всички деца са с плоско ходило. След третата най-късно до 8-та година се формира детското стъпало. Родителите трябва постоянно да наблюдават състоянието на детето и ако забележат, че бързо се изморява при по-дълго ходене, ако се оплаква от болки в крачетата или накуцва веднага трябва да се обърнат към специалист ортопед.
Лечението обикновено е консервативно и включва комплекс от лечебна физкултура, както и носене на специални ортопедични обувки. Плоскостъпието в ранна детска възраст не се лекува със стелки. Законът предвижда безплатно изработване на ортопедични обувки, които са от естествена кожа и по индивидуален размер, изработени от специализирана и лицензирана работилница. За да може детето да получи такива обувки е необходим медицински протокол от ЛКК. Протоколът е еднократен  и важи до навършване на 18 годишна възраст. С него детето може да ползва изработка на ортопедични обувки до два чифта годишно.

Услуги
Услуги

услуги за глухи лица Достъп за глухи лица


Актуално
Звук и светлина
3D Mapping
Видео клип Дряново