Община
Община
Туризъм
Новини

Откриваме Стадион - Царева ливада

С финансиране по Програма за развитие на селските райони 2007-2013 г., Мярка 321 „Основни услуги за населението и икономиката в селските райони“, бе изграден новият стадион в село Царева ливада. Построяването на спортното съоръжение се осъществи по проект № 07/321/01179 „Изграждане на стадион в с. Царева ливада, изграждане на три игрища за футбол, волейбол и баскетбол и обновяване на стадион в Дряново – Община Дряново“. През месец декември 2012 г. Община Дряново получи одобрение за проекта от Държавен фонд „Земеделие“, за изпълнението на който бе предоставена безвъзмездна финансова помощ в размер на 5 753 032 лева. Реализацията на проекта бе част от поетите ангажименти на кмета на община Дряново д-р Иван Николов за втория му управленски мандат.  

Новият  Стадион – Царева Ливада има игрално поле с изкуствена тревна настилка, типови и ВИП трибуни с 815 седящи места, сервизна и административна сграда със служебни помещения и зала за пресконференции, съблекални, пречиствателна станция. Официалното откриване на стадиона ще се състои на 28.08.2015 г. от 17.30 ч.

Село Царева ливада има богата спортна история. Дълги години, гордост за жителите на селото е Спортно дружество „Републиканец”, основано на 15 септември 1946 г. Първият ден от създаването на дружеството е ознаменуван с футболна среща между местния отбор и спортен клуб „Орловец” Габрово. През годините „Републиканец” развива девет вида спорт: футбол, баскетбол, волейбол, лека атлетика, борба, плуване, тенис на маса, шахмат и хандбал. През 1972 г. дружеството вече разполага с модерен стадион, с който малко села по това време могат да се похвалят. Футболът, който е и най-масовият спорт, предизвиква  най-голям интерес в селото. Няколко поколения футболисти защитават спортната чест на дружеството, като отборът е многократен окръжен селски първенец и два пъти играе на полуфинал за купата на Окръжния народен съвет в Габрово.

През годините на Прехода спортният живот в селото замира, стадионът загубва предишния си спортен блясък, теренът запустява и вече не буди интерес у спортистите от селото и региона. „Републиканец“ остава скъп  спомен за спортните дейци от Царева ливада, които всяка година на 15 септември честват годишнина от основаването му.

На 28.08.2015 г., почти 70 години след първата футболна среща между дряновци и габровци, на стадион Царева ливада отново ще прозвучи съдийският сигнал, а на терена ще излязат младежите от ФК „Локомотив 1927“ – Дряново и ФК „Чардафон 1919“ – Габрово, за да продължат традицията, но и да поставят ново начало на спортния живот в Царева ливада.

Откриваме Стадион - Царева ливада Откриваме Стадион - Царева ливада Откриваме Стадион - Царева ливада
Услуги
Услуги

услуги за глухи лица Достъп за глухи лица


Актуално
Звук и светлина
3D Mapping
Видео клип Дряново