Община
Община
Туризъм
Новини

Честваме 215 години Колю Фичето

През 2015 година се навършват 215 години от рождението на дряновския майстор и ненадминат строителен гений – Никола Фичев.
Община Дряново ще отбележи годишнината на Колю Фичето на 17 и 18 септември с различни мероприятия, посветени на Първомайстора.

На 17 септември от 17.30 ч., в Исторически музей – Дряново, жителите и гостите на Дряново ще имат възможността да посетят изложба на детски рисунки, посветена на Първомайстора. Част от детските творби са създадени в рамките на рисувателния пленер, организиран от Младежката организация „МОГА“, по случай второто издание на „Колю Фичето фест“ в гр. Дряново. В 18.00 ч., отново в музея, ще започне литературно-музикалната част от вечерта „Творци от дряновския край“, с участието на дряновски поети и писатели и под музикалния съпровод на цигуларя Христофор Михайлов и младите акордеонистки Дарена – Светослава и Мария – Десислава Димитрови. Своеобразен завършек на програмата ще бъде прожекцията на филма „Фичето“ на режисьора Добрин Керестелиев, създаден със съдействието на Обединена Велика Ложа на България и Масонска ложа „Уста Колю Фичето.

На 18 септември от 18.30 ч., в парка до Фичевия мост, ще се проведе музикално-артистична програма „Потомци на Първомайстора“. Кулминация на тазгодишното честване ще бъде светлинното 3D мапинг шоу, при каменния мост на Колю Фичето. Зрелищната интерактивна прожекция ще представи живота и творчеството на гениалния български строител и ще покаже неговия възрожденски обект през една модерна, характерна за нашето съвремие перспектива. Светлинното представление ще започне в 20.00 ч., а след финала, мостът ще остане с постоянно вечерно осветление, за да радва всички жители и гости на Дряново и да напомня за славата на своя създател.

Художествено-архитектурното осветление на каменния мост на Колю Фичето е финансово обезщетено от Камарата на строителите в България, а осветителните продукти са със запазената марка на „Ултралукс“, осигурени от фирма „БОРЯНА ГРУП“ ООД.
Осветлението на каменния мост е изпълнено на 3 кръга. Първият кръг съдържа осветителни линии DMX 512, които позволяват управление на всички цветови гами и осветяват ширината на долните сводове на моста. Вторият кръг се състои от RGB ленти с основни цветове червено, синьо и зелено и всички комбинации от тях. С тези ленти са осветени аркираните сводове на моста. Третият кръг е разположен по цялата дължина на моста и представлява дигитална лента с чипове, която осветява парапета на моста, с височина около 70 см. Цялостното осветление има статични и динамични програми, които могат да бъдат сменяни, или да бъдат звуково синхронизирани.

Роден в Дряново през 1800 година, Колю Фичето е определен за Първомайстор, изразител и символ на българското Възраждане. Неговият строителен талант оформя окончателно чертите и определя перспективата на българския стил в архитектурата.
Община Дряново отбелязва годишните от неговото рождение с мащабни национални кампании и чествания. Основен дарител и радетел за съхраняване обектите на Първомайстора и популяризиране на културно-историческото наследство е Камарата на строителите в България.

 

Честваме 215 години Колю Фичето
Услуги
Услуги

услуги за глухи лица Достъп за глухи лица


Актуално
Звук и светлина
3D Mapping
Видео клип Дряново