Община
Община
Туризъм
Протоколи

Протокол № 22/29.09.2015 на Общинска избирателна комисия - Дряново

П Р О Т О К О Л

№ 22

 

Днес, 29.09.2015 г., в 16 часа се проведе заседание на Общинската избирателна комисия - Дряново при следния дневен ред:

1. Разглеждане на резултата от извършена проверка съгласно протокол №21/29.09.2015 г.

Докладва: Секретар ОИК

2. Промяна в състава на СИК:

Докладва: Секретар ОИК

 

1.След извършена проверка по жалба от д-р Нено Бонев Ненов в качеството му на упълномощен представител на МК „ЗАЕДНО ЗА ДРЯНОВО - (РЕФОРМАТОРСКИ БЛОК И БЪЛГАРСКА НОВА ДЕМОКРАЦИЯ) “ за нарушения на Изборния кодекс със агитационни материали   и       Решение на ОИК №2 от Протокол №21/29.09.2015 год. за да се произнесе, ОИК Дряново взе предвид следното:

Жалбата е с входящ №. №100/28.09.2015 г. и е подписана от упълномощения да представлява коалицията д-р Нено Бонев Ненов. Като доказателство е приложен  1 бр. бюлетин „Дряново“, брой 14 г., издаван от ПП „АТАКА“. Твърди се, че в представения бюлетин са нарушени разпоредбите на чл.183, ал.2 и ал.4  и на чл.205 от ИК. Претендира се за вземане на мерки от ОИК за преустановяване на извършваната „предизборна агитация в нарушение на Изборния кодекс“.

Като се запозна с представеният от жалбоподателя като доказателство бюлетин и извърши проверка в офиса на ПП АТАКА в гр. Дряново, ОИК приема за установено следното :

- По отношение претенцията за нарушение разпоредбите на чл.183, ал.2 и ал.4  от ИК , след уточняване момента на издаване ОИК констатира, че процесният бюлетин е  издаден с дата 23.09.2015 год.-т.е. два дни преди датата за откриване на предизборна кампания. Бюлетинът /по данни от офиса на ПП АТАКА/   се издава от 20.02.2015 год., периодично , като вътрешно-партиен портал за обмяна на мнения между членовете на партията. Тази периодичност на изданията и конкретната дата на отпечатване на брой 14  -  23.09.2015 год  предшестват изборната кампания, която съгл.чл.175 от ИК „..се открива 30 дни преди изборния ден“  и го изваждат извън групата на агитационните предизборни материали, които визира чл.183 от ИК. Макар в представения материал често да са отправяни критики към някои нередности на територията на Общината в него никъде не се срещат призиви за гласуване в полза на издаващата го партия за предстоящите избори и ОИК намира , че в случая се касае по-скоро за изразено отношение на политическата сила и нейните членове  към проблеми в региона, отколкото за предизборна агитационна кампания /респ. агитационни материали/ по която ОИК би следвало да вземе становище.

- По отношение претенцията за нарушение на чл.205 от ИК - видно от представеният от жалбоподателя бюлетин „Дряново“ брой 14 г. в черно - отличаващо се каре с бели букви, над коментираното проучване на общественото мнение са визирани задължителните атрибути за публикуване на едно социологическо проучване /съгл.чл.205,ал.1 от ИК-възложител, организация/метод/ и финансиране. Проучването е възложено от ПП АТАКА, която , като парламентарна политическа сила ползва държавна субсидия и разполага със средства за заплащане , а самото проучване „…е проведено по метода на прякото интервю с квотна извадка…“.  Нормалното смислово тълкуване на нарочно почерненото поле, предхождащо  проучването е че ПП АТАКА е поръчала и заплатила социологичното проучване проведено по метода на прякото интервю с квотна извадка. В случая ОИК намира, че изискуемата информация правилно е поместена в обособено поле на видно място над материала съгласно разпоредбите на чл.205,ал.2 от ИК и претенцията на жалбоподателя не би следвало да се приеме като категорично доказана.

Въпреки всичко, при внимателен прочит на представения материал определено личи един доста агресивен и нетолерантен подход от страна на авторите на Бюлетина-Общински сбор на ПП АТАКА-Дряново. ОИК намира , че запазването на този тон и във вече течащия период на предизборна агитация е недопустимо, поради което взе следното .

 

Р Е Ш Е Н И Е:

 

ПРЕДУПРЕЖДАВА  Общински сбор на ПП АТАКА Дряново да се въздържа от агресивно поведение във вече течащата изборна кампания. ОИК Дряново няма да толерира грубо и некоректно отношение в хода на изборния процес и ще санкционира всяко нарушение с дадените му от закона средства .

 

 

2. По точка 2 от дневния ред:

 

Постъпило е заявление с вх. №99/28.09.2015 г. от Шефкат Рамадан Исин, пълномощник на ДПС град Дряново за промяна в състава на СИК 21 с. Маноя, като на мястото на Тодор Колев Колев - секретар, предлагат да се назначи Синелла Георгиева Великова.        

 

Р Е Ш Е Н И Е:

ОИК заменя Тодор Колев Колев, секретар на СИК секция 21 с. Маноя, със Синелла Георгиева Великова - секретар СИК секция №21 с. Маноя.

 

Заседанието приключи в 16:25 часа.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Ирина Стайкова                                                          

СЕКРЕТАР: Цанко Цанев                                                                          

ЗАМЕСТНИК - ПРЕДСЕДАТЕЛ: Мирослава Пенчева                 

ЧЛЕНОВЕ:

Николинка Колчева                                                                                  

Костадин Христов                                                                                      

Недка Витанова                                                                                           

Вяра Стоянова                                                                                              

Ценка Костова                                                                                             

Нели Иванова                                                                                             

Михаил Колев                                                                                            

Десислава Заевска - Георгиева                                                          

Услуги
Услуги

услуги за глухи лица Достъп за глухи лица


Актуално
Звук и светлина
3D Mapping
Видео клип Дряново