Община
Община
Туризъм
Новини

Встъпителна пресконференция по проект „Повишаване на енергийната ефективност на общински сгради, предоставящи социални и административни услуги на населението в гр. Дряново, чрез изграждане на високоефективни отоплителни системи и увеличаване дела на енергията от възобновяеми източници“

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

На 30 септември 2015 г. от 11,30 ч., в заседателната зала на Община Дряново се проведе встъпителна пресконференция по проект „Повишаване на енергийната ефективност на общински сгради, предоставящи социални и административни услуги на населението в гр. Дряново, чрез изграждане на високоефективни отоплителни системи и увеличаване дела на енергията от възобновяеми източници“.

Проектът се изпълнява в рамките на Договор BG04-02-03-052-006/18.08.2015 г.,  финансиран по Програма BG04 „Енергийна ефективност и възобновяема енергия” (Програма BG04), Мярка 2: „Мерки за използване на възобновяема енергия“ от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП) 2009-2014, въз основа на подписан Меморандум за разбирателство между Република България и Исландия, Княжество Лихтенщайн и Кралство Норвегия.

Пресконференцията бе открита от г-жа Даниела Енчева – изпълняващ длъжността Кмет на община Дряново. В обръщението си към присъстващите тя обясни, че проектът е приоритетен за екипа на д-р Николов, тъй като чрез него се надграждат проектите, изпълнени от Общинска администрация в периода 2008-2015 г., свързани със санирането на сградите на ЦДГ Детелина, Детски ясли и училища, Общинска администрация и Местни данъци и такси, финансирани по ОП „Регионално развитие“ и по „Красива България“. Проектът допринася за изпълнение на стратегическите цели на Община Дряново, заложени в Общинския план за развитие за периода 2014-2020 г. и Програмата за насърчаване използването на енергия от възобновяеми енергийни източници и биогорива за периода 2014 – 2017 г.

Ръководителят на проекта - инж. Димитър Руев представи екипа от експерти, пряко ангажиран с осъществяването на предвидените дейности. Той подчерта, че проектът на Община Дряново е класиран на 8-мо място от 22 одобрени предложения по тази мярка и изнесе интересни факти за неговата подготовка.

Координаторът на проекта - г-жа Мила Кръстева в мултимедийна презентация очерта основните аспекти в реализацията на проекта, свързани с финансиращата институция, целите, очакваните резултати, сроковете и бюджетната рамка.

В присъствието на представители на местните и регионални медии, на институциите, в които ще се реализират предвидените инвестиции и граждани, бе представена основната цел на проекта, а именно -  чрез изграждане на  инсталации за отопление, охлаждане и производство на БГВ, използващи енергия от възобновяеми енергийни източници да се повиши енергийната ефективност на шест сгради общинска собственост: Детски ясли, ЦДГ Детелина – база Детелина, ЦДГ Детелина –самостоятелен корпус, база Иглика към ЦДГ Детелина, Община Дряново и Бюро по труда и Местни данъци и такси в гр. Дряново. Това ще допринесе и за намаляване емисиите на парникови газове и увеличаване делът на енергията от възобновяеми източници в шестте сгради-общинска собственост, в които се помещават заведения и институции, предоставящи социални и административни услуги.

Общата стойност на Договор за безвъзмездна финансова помощ е 584 130,37 лв., а срокът за неговото изпълнение - 9 месеца.

Снимка 1 Снимка 2
Услуги
Услуги

услуги за глухи лица Достъп за глухи лица


Актуално
Звук и светлина
3D Mapping
Видео клип Дряново