Община
Община
Туризъм
Протоколи

Протокол № 26/03.10.2015 на Общинска избирателна комисия - Дряново

П Р О Т О К О Л

№ 26

 

Днес, 03.10.2015 г., в 15:00 часа се проведе заседание на Общинската избирателна комисия - Дряново при следния дневен ред:

 

1. Обсъждане постъпила жалба от Стефан Янков Енчев, представляващ ПП „Партия на зелените“ Дряново относно използване на обществен ресурс за целите на предизборната кампания от МК „Заедно за Дряново (Реформаторски блок и Българска нова демокрация)“ - използване на сградата паметник на културата като предизборен клуб.

Докладва: Секретар на  ОИК.

2. Обсъждане постъпила жалба от Стефан Янков Енчев, представляващ ПП „Партия на зелените“ Дряново относно безплатно използване на „…… публичен административен ресурс, в това число база данни от всички видове регистри, които се поддържат в общината…..“.

Докладва: Секретар на ОИК.

 

По точка 1 от дневния ред:

Постъпила е жалба с вх.№107/02.10.2015 г. от Стефан Янков Енчев, представляващ ПП „Партия на зелените“ Дряново относно използване на обществен ресурс за целите на предизборната кампания от МК „Заедно за Дряново (Реформаторски блок и Българска нова демокрация)“ - използване на сградата паметник на културата като предизборен клуб. Представен е и диск със снимки на Ромуновата къща в град Дряново, чиято фасада е облепена с плакати на листи за общински съветници и кандидата за кмет д-р Иван Николов. Претендира се, че е извършено нарушение на чл. 183 ал 3 и ал 4 от ИК като е използван обществен ресурс - паметник на културата за целите на предизборната кампания. Твърди се, че за да бъдат поставени тези агитационни материали на сграда - паметник на културата, общинска собственост, това реално означава, че кметът на общината (или изпълняващият правомощията му към момента) е дал изричното си съгласие за това. Твърди се също така, че собственикът община Дряново не полага необходимите грижи за имота като паметник на културата, а дори напротив го излага на риск от погиване.

Във връзка с изложените от жалбоподателя твърдения, ОИК намира, че следва да се извърши проверка в общинска администрация Дряново относно собствеността на „Ромуновата къща“, обявена ли е за паметник на културата и откога, както и има ли налични сключени договори за наем.

 

По точка 2 от дневния ред:

Постъпила е жалба с вх.№108/02.10.2015 г. от Стефан Янков Енчев, представляващ ПП „Партия на зелените“ Дряново относно използване на „…… публичен административен ресурс, в това число база данни от всички видове регистри, които се поддържат в общината…..“. ОИК след като се запозна с наличната документация установи, че д- р Иван Николов (досегашен кмет на община Дряново и кандидат за трети мандат) съгласно изискванията на ИК към момента на подаване на жалбата е във отпуск. На този етап няма доказателства затова, че е използвал административния ресурс на общинска администрация в хода на предизборната си кампания. Обстоятелството, че е посещавал сградата на община Дряново не означава, че с това е извършил нарушение на ИК и че е използвал административния капацитет. Сградата на община Дряново е достъпна за всички граждани, включително и за кандидатите за кметове в МИ - 2015 г. Липсата на категорични доказателства относно твърдяното нарушение, мотивира комисията да приеме решение, с което да остави без уважение искането за задължаване на кандидата за кмет д-р Иван Николов „…..да преустанови ежедневните си посещения в сградата на община Дряново…..“.

 

След обсъждане на темите по дневния ред, ОИК взе следните:

РЕШЕНИЯ:

1. Да се установи твърдението на жалбоподателя. След приключване на проверката в общинска администрация Дряново относно собствеността на „Ромуновата къща“, обявена ли е за паметник на културата и откога, както и има ли налични сключени договори за наем, ще се вземе окончателно решение по жалбата.

2. Остава без последствия жалбата на Стефан Янков Енчев, представляващ ПП „Партия на зелените“ Дряново като недоказана.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Ирина Стайкова                                                        

СЕКРЕТАР: Цанко Цанев                                                                          

ЗАМЕСТНИК - ПРЕДСЕДАТЕЛ: Мирослава Пенчева                  

ЧЛЕНОВЕ:

Николинка Колчева                                                                                 

Костадин Христов                                                                                       

Недка Витанова                                                                                           

Вяра Стоянова                                                                                             

Ценка Костова                                                                                             

Нели Иванова                                                                                              

Михаил Колев                                                                                              

Десислава Заевска - Георгиева                                                           

Услуги
Услуги

услуги за глухи лица Достъп за глухи лица


Актуално
Звук и светлина
3D Mapping
Видео клип Дряново