Община
Община
Туризъм
Новини

Важно съобщение за изборите за общински съветници и за кметове и за национален референдум на 25 октомври 2015 г.

1. Членовете на СИК и охраната, които работят в секция, различна от постоянния им адрес, и не са вписани в избирателния й списък, могат да гласуват там само ако адресната им регистрация към 24 април 2015 г. е на територията на същата община. Ако се произвеждат и избори за кмет на кметство членовете на СИК и охраната, посочени в изречение първо, гласуват за кмет на кметство само ако адресната им регистрация е в кметството. Ако регистрацията на посочените лица не е на територията на кметството, те гласуват само за общински съветници и кмет на община.

2. По повод гласуване с ПСИК за местните избори:

Когато към 4 октомври 2015 г. не са подадени поне 10 заявления за отделни населени места и не е/са създадена/и подвижна/и избирателна/и секция/и за отделни населени места, а една обща секция за гласуване с подвижна избирателна кутия за цялата община, включените в избирателния списък избиратели могат да гласуват само за общински съветници и за кмет на община.

Когато при създаването й, в обхвата на секция, обслужвана с подвижна избирателна кутия, е включена територията на едно кметство, от което има подадени повече от 10 заявления, и територии на други населени места от общината, подадените заявления, за всяко едно от които са по-малко от 10, се създава Списък за гласуване за кмет на кметство само за територията на кметството, от което към 4 октомври 2015 г. е имало повече от 10 заявления, като в този списък се дописват имената на подалите заявления до 19 октомври 2015 г. от територията на това кметство. Всички останали избиратели гласуват само за кмет на община и за общински съветници.

В случай че някой избирател възразява срещу посочените по-горе условия, то той може да оттегли подаденото от него заявление за гласуване с подвижна избирателна кутия и да бъде вписан в избирателния списък по постоянния си адрес от общинската администрация на ръка преди предаване на списъка на СИК.

По писменото заявление на избирателя той се зачертава с хоризонтална черта от списъка за гласуване с подвижна избирателна кутия, като в графа „Забележки“ се посочва причината за заличаването.

По повод гласуването с ПСИК за референдума:

Въпросът е уреден в Решение №2463-МИ/НР от 2 октомври 2015 г. на ЦИК.

3. Дописването в допълнителната страница на избирателния списък се допуска само след проверка дали лицето не фигурира в списъка на заличените лица.

Ако лицето фигурира в списъка на заличените лица, дописване е допустимо само след представяне на удостоверение по чл. 40 от ИК, издадено от кмета на общината/района/кметството. Ако лицето не представи удостоверение по чл. 40 от ИК, не се дописва в избирателния списък и не се допуска да гласува.

В националния референдум лицата, които са се явили в секцията по постоянния си адрес и са включени в Списъка на заличените лица, срещу името на които е вписано „МВнР“, се допускат да гласуват, след като подпишат декларация - Приложение № 16-НР, че не са гласували и няма да гласуват на друго място в националния референдум. От тях не се изисква представяне на удостоверение по чл. 40 от ИК.

4. Образци на бюлетини се поставят на таблото в началото на изборния ден, като на лицевата страна по диагонал се изписва „образец“. Пакетите с бюлетините и с печата се отварят сутринта на 25 октомври 2015 г.

5. На избирателя се подават всички бюлетини, с които има право да гласува в изборите за общински съветници и кметове, ако избирателят е заявил, че ще гласува за общински съветници и за кметове, и бюлетина с плик, ако е заявил, че ще гласува в националния референдум.

6. Ако бъде отбелязана преференция върху заличен кандидат или върху номер, за който няма издигнат кандидат (при по-късите листи) гласът се брои като подаден без преференция и се отбелязва в графата „без“ (без преференция) по т. 10 на лист 2 от протокола на СИК за общински съветници.

7. Кочаните с бюлетини се разделят най-много на 2 или 3 части за по-малките секции или за предоставяне на необходимия брой бюлетини. В приложения № 77-МИ/№ 79-МИ се описва, че кочанът е с по-малко от 100 бюлетини и от кой номер започва и на кой номер завършват бюлетините.

8. В секциите с над 500 избиратели с голяма активност на населението при възможност може да се монтира трета кабина, но така че да се осигури редът в помещението и да се избегне струпване на избиратели вътре в него.

9. При маркиране на печата се създават два протокола за маркирания печат - Приложение № 78-МИ и Приложение № 63-НР - с него се подпечатват бюлетините за общински съветници и за кметове и всички копия на протоколи и от местни избори, и от национален референдум.

10. Тъй като има два списъка - за местни избори и за национален референдум, не е желателно разделянето на всеки един от тях на две и повече части, за да не се объркат и разменят части от тях.

11. Не се допуска тримата членове на СИК, които представят протоколите в ОИК, да извършват корекции в точките на протокола, които касаят изборните резултати (т. 7, 8 и 9).

12. Неподписването на протокола от член на СИК не го прави недействителен. В протокола задължително се вписва, че лицето е отказало да подпише срещу името му. Такъв член на СИК носи административнонаказателна отговорност.

13. В приложения № 77-МИ/№ 79-МИ, т. 4, се описват последователно кочаните, номерът и общия брой на бюлетините поотделно за всеки вид избор, като срещу тях се отбелязва видът избор, за който са - ОС, КО, КР, КК.

Ако не е достатъчно мястото, описанието на кочаните, номерът и броят на бюлетините по видове избори се извършва по видове избори на отделен лист към т. 4. Че е създаден отделен опис се вписва в протокола в т. 4 и този опис става неразделна част от протокола - приложения № 77-МИ/№ 79-МИ.

При попълване на протоколите с изборните резултати се вписва в т. 5 броят на получените бюлетини само за съответния вид избор. В противен случай ще останат неудовлетворени контроли.

14. При попълване на т. 9 - разпределение на гласовете по партии, коалиции и независими кандидати, във всички протоколи, когато няма подадени гласове за съответната листа, задължително се вписва „0“ с цифри и с думи. При попълването на т. 10, лист 2 от протокола - подадените преференции за всеки един от кандидатите, когато няма подадени преференции, се вписва „0“.

15. Удостоверенията от МВР по чл. 263, ал. 1 от ИК и удостоверенията на осъдените и задържаните лица, когато се гласува с такива, се прилагат към избирателния списък за изборите за общински съветници и за кметове, а в списъка за националния референдум се отбелязва номерът на удостоверението и че то е приложено към списъка за изборите за общински съветници и за кметове, когато лицето гласува и в местни избори, и в национален референдум. При произвеждане на ІІ тур, ако личните му документи не са изготвени, избирателят се снабдява с ново удостоверение по чл. 263, ал. 1 от ИК.

16. На СИК в сборните секции, на територията на които гласуват две групи избиратели с адресна регистрация в кметството и с адресна регистрация извън територията на кметството, общинските администрации при предаването на книжата да предоставят на СИК списък с наименованията на населените места и адресите в тях (наименования на улиците), които попадат в територията на кметството с изрично отбелязване, че само лицата, регистрирани на тези адреси, гласуват за кмет на кметство, кмет на община и общински съветници и списък на населените места, които не попадат в кметството, с изрично отбелязване, че избирателите, живеещи (адресно регистрирани) в тях, гласуват само за кмет на община и общински съветници. Тези два списъка се закрепват към избирателния списък за изборите за общински съветници и за кметове.

17. Приложението, посочено в Приложение № 79-МИ е Приложение № 74-МИ.

18. В т. 5 на протокола за национален референдум - Приложение № 69-НР освен сгрешените бюлетини по чл. 267 от ИК се вписват и бюлетините по чл. 228 (показана) и чл. 227 (заснета) от ИК.

19. При наличие на заличен или починал кандидат в листа за кмет на община/район/кметство или за общински съветници, на образеца на бюлетините за кметове, които се поставят на таблото пред изборното помещение, името се зачертава с хоризонтална черта и срещу него се изписва „заличен“/„починал“. Същото отбелязване се извършва върху списъка с имената на кандидатите за общински съветници пред изборното помещение и в кабината за гласуване.

Услуги
Услуги

услуги за глухи лица Достъп за глухи лица


Актуално
Звук и светлина
3D Mapping
Видео клип Дряново