Община
Община
Туризъм
Новини

Съкровищата на Дядо Коледа

Коледните и новогодишни празници в Дряново започнаха със специално подготвени програми за малчуганите от детските градини и учениците от първи до четвърти клас. Инициативата е под мотото  „Съкровищата на Дядо Коледа ” и се организира от  Народно читалище „Развитие-1869” в партньорство със СОУ „Максим Райкович” и ЦДГ „Детелина”. Целта на проявите е да се запознаят децата с характерната обредност на Бъдни вечер и Коледа, както и да покажат на добрия старец колко много са научили в училище и колко послушни са били през изминалата година.
В самото начало децата се запознаха с начина, по който се изработва характерният за празниците коледен венец. Организаторите бяха подредили всички необходими материали за неговото изработване - клонки от ела, шипки, глог,шишарки, прежда, панделки, играчки. Специално за случая, читалищните служители откъснаха клонки и събраха букети от билки. Групите бяха разделени на две и всяка изработваше за определено време красив коледен венец, който се оценяваше от преподавателите. В края на седмицата всички венци ще бъдат представени на изложба-базар.
Втората част на празника, под формата на приказка, разказа на децата за всичко характерно през предстоящите Коледни и Новогодишни празници - за раждането на Исус, за трапезата на бъдни вечер, за коледната елха и коледуването, за самия дядо Коледа. Заедно с най-добрите изпълнители от Детската школа по изкуствата децата-гости пяха, рецитираха и танцуваха в очакване на добрия старец. И той не закъсня. Заради топлото време пристигна пеша, носейки в чувала подаръци за всички послушни дряновски малчугани.
Детското матине  „Съкровищата на Дядо Коледа” ще продължава всеки ден до идния петък. През следващата седмица гости на читалището ще бъдат потребителите на Дневния център за деца и възрастни с увреждания.
Специално за празниците класът  по пиано с преподавател Юлия Големанова и Детска вокална група „Дряновойсис” с ръководител Владимир Габров ще представят самостоятелни концерти в съботния ден  преди обяд  на 19 декември.
Творческият дебют „Небивалици по никое време” с авторски песни и стихове на Минчо Недев също е част от Програмата на читалището и е  посветен на приближаващата Коледа. Проявата е предвидена за 18 декември от 18 часа.
По традиция организаторите включват и провеждането на конкурс за коледна украса по домовете на дряновци. Най-атрактивната ще спечели награда от 100.00 лв. След предварителна заявка, Дядо Коледа ще посети домовете на послушните деца и ще им връчи подаръци. Заедно с Центъра за обществена подкрепа читалището  организира празнична проява под мотото „Бъдни вечер у дома”. В мероприятието ще се включат потребителите на Центъра и техните семейства. Кулминация на програмата са Коледният концерт и благотворителната изложба-базар „Усещане за Коледа” от картини и коледни миниатюри на деца от школата по изкуствата. В концерта ще вземат участие самодейните колективи от НЧ „Развитие-1869” и ученици от школата, както и дамската вокална група „Росна китка ” към РСО - Дряново.

Коледа 1 Коледа 2 Коледа 3 Коледа 4 Коледа 5 Коледа 6
Услуги
Услуги

услуги за глухи лица Достъп за глухи лица


Актуално
Звук и светлина
3D Mapping
Видео клип Дряново