Община
Община
Туризъм
Новини

Европейски дни на художествените занаяти

Габрово, Дряново, Тетевен и Елена са градовете, които се включиха в Европейските дни на художествените занаяти.
Инициативата е подета от Франция, преди десет години, след което в нея се включват Испания, Белгия и други държави, сред които и България.
Целта е да се популяризират изкуствата и занаятите, да се осигури приемственост и да се насърчи общественият интерес към тях.
Мотото тази година е "С респект към бъдещето".
В Етнографския музей на открито "Етъра" и в Архитектурния резерват Боженци в рамките на 2 дни: 2 и 3 април 2016 г. бяха представени демонстрации на приложни изкуства и обучения в занаяти.
На импровизирана седянка, майстори на приложни изкуства плетоха на една кука,  изработваха бижута и показаха как съдовете могат да се преобразят с апликации от хартия. Бяха проведени обучения по басмаджийство, изработване на свещи и дърворезба, икони и рисуване фрагменти върху камък.
На 03.04.2016 г. от 11.30 ч. до 15.30 ч. в ЕМО „Етър“ Община Дряново се включи в Днитe нa хyдoжecтвeнитe зaнaяти, с участието на Димитър Димитров и Гергана Симеонова. Те представиха демонстрации по природна дървопластика и дърворезба, икони и фрагменти върху камък.
Гергана Иванова Симеонова - родена в гр. Дряново.
С иконопис се занимава от 1997 г. През 2002 г. завършва ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, специалност Иконография.
Изписва икони за храмове в Габрово, Добрич, В. Търново. Участва в зографисването на храмове във Велико Търново, Кърджали, Добрич, Габрово, Бургас.
Нейни творби са частно притежание в Канада, Испания, Португалия, Гърция и др.
Димитър Минчев Димитров - историк-пенсионер.
Занимава се с любителско творчество - природна дървопластика и дърворезба от 1995 г.
Има особено умение - вижда в природата предмети, които много често остават незабелязани за околните. Благодарение на дарбата си и малко оформяне с прости инструменти, той може да направи от един клон скулптура.
Има организирани 4 самостоятелни изложби - 3 в гр. Дряново и една в Спортна зала - гр. Габрово,  по случай влизането на България в Европейския съюз.
Негови икони-дърворезба и пана има в 12 европейски страни.

Занаяти 1 Занаяти 2 Занаяти 3 Занаяти 4 Занаяти 5 Занаяти 6 Занаяти 7 Занаяти 8 Занаяти 9
Услуги
Услуги

услуги за глухи лица Достъп за глухи лица


Актуално
Звук и светлина
3D Mapping
Видео клип Дряново