Община
Община
Туризъм
Новини

Зачестилите опити за телефонни измами на територията на Община Дряново

Уважаеми съграждани,

Във връзка със зачестилите опити за телефонни измами на територията на Община Дряново  Ви призоваваме да бъдете особено бдителни, за да не станете жертва на такъв вид престъпно действие!

Най-често използваните сценарии :

1) Спешна нужда от операция или лечение на Ваш близък заради преживяно пътно– транспортно произшествие, потърпевш от пожар или токов удар, заболяване или тежък вирус

2)  Мним куриер, носещ пратка от чужбина, или важни документи, които трябва да се освободят срещу заплащане

3) Полицейски служители организират операция срещу измамници и потърпевшите биват призовавани да дадат сума пари, за да бъдат заловени извършителите

4) Представител на Европейската комисия, убеждаващ възрастни хора, че ще получат увеличение на пенсията си в размер, равен на сумата пари, с която разполагат вкъщи

Как да реагираме:

1) При получаване на телефонно обаждане, което гласи, че: близък е пострадал или болен и се нуждае от лечение; имаме да получаваме колет със скъпи вещи от чужбина или друг подобен сценарий, ТЕЛЕФОНЪТ незабавно трябва да бъде затворен и да не се правят опити за набиране веднага, защото е възможно линията да е все още заета от измамниците. Прекъснете връзката, изключвайки телефона!

2) Не се доверявайте на непознати лица от телефонни позвънявания - не трябва да назовавате имена и лични данни, да не давате адрес или номер на мобилен телефон, да не споменавате децата или други близки на непознати или дори привидно познати гласове в телефонната слушалка.

3) Първата реакция при попадане в подобна схема - ПОЗВЪНЕТЕ на БЛИЗКИТЕ СИ! ПОТЪРСЕТЕ КОНТАКТ с посочените за потърпевши в разигравaния сценарий. Пазенето на тайна (често това е условие) е НАПЪЛНО ПОГРЕШНО и трябва да е сигурен знак, че се касае за ИЗМАМА.

4) Позвънете на вратата на близък съсед и от неговия телефон се опитайте да позвъните на близък роднина или приятел, който да вземе инициативата в свои ръце.

5) При всички случаи на телефонна измама трябва незабавно да се обърнете към най -близкото РУ на МВР. Това важи особено и за неуспешните опити за измами.

Услуги
Услуги

услуги за глухи лица Достъп за глухи лица


Актуално
Звук и светлина
3D Mapping
Видео клип Дряново