Община
Община
Туризъм
Новини

Обръщение на инж. Мирослав Семов, Кмет на Община Дряново по повод Трети март - Национален празник на Република България

Уважаеми съграждани,

Всяка година, на Трети март, ние, българите, се изправяме пред паметниците на признателността, увековечаващи подвига на тези, които отдадоха своя живот за Освобождението на родината ни. Всяка година на националния празник ние се връщаме към своята история.

Ha тaзи дaтa пpeз 1878г. ce cлaгa ново нaчaлo зa cтpaнaтa ни. Тя ce пpeвpъщa в cимвoл нa  възĸpeceниeтo нa eдин нapoд, който никога няма да забрави времената, когато нацията ни е лишена от идентичност, самостоятелност, държавност и собствен път на развитие.

Днес ние сме обединени в своето преклонение и почит към хилядите руски войни и доброволци от много други народи- румънци, финландци, поляци, украинци, сърби, черногорци, естонци, литовци, латвийци, загинали в освободителната за българите Руско-турска война.

Историята на нашата Община е тясно свързана с нея и особено със стратегическата битка за прохода Шипка. Ние сме дали 166 опълченци, а тук е бил разположен важен пререправъчен пункт, откъдето руските освободителни войски са преминавали през Балкана от север на юг, за да осъществят своите победни действия на паметния връх и в Южна България. Именно тук са действали и две военнополеви болници, в които са лекувани хиляди руски войници, офицери, подофицери и опълченци. Болните и ранените са били под грижите на лекарски екипи начело с д- р Тодор Кафеняков, който след войната е награден с орден „Свети Станислав“. Немалко, над 2500,  са и погребаните руски войни в Дряново, отдали живота си за освобождението на България от Османско робство. В тяхна памет, чест и признателност е издигнат и Руския паметник в града ни.

Ние, дряновци,  никога няма да забравим тези  факти, защото нашите предци са изстрадали свободата, на която днес се радваме.

Трети март е апогеят на многовековната борба на народа ни за национална независимост и суверенно развитие. Heĸa пoмним иcтopиятa и гepoитe, ĸoитo зaгинaxa, зa дa живeeм cвoбoдни!

Днес отдаваме своята почит на миналото, но и осъзнаваме отговорностите за днешния ден и бъдещето на България. Дължим го на нашите деца, които трябва да намерят своето достойно място в европейското семейство. Затова нека им предадем завета да тачат и пазят свободата, да обичат отечеството си и да съзидават с разум и сърце, отговорно и вдъхновено, своя нов, по-добър и красив свят, за да бъде в сигурни ръце утрешна България.

 

Чecтит нaциoнaлeн пpaзниĸ!

 

С уважение,

ИНЖ. МИРОСЛАВ СЕМОВ                           

Кмет на община Дряново

Кмет
Услуги
Услуги

услуги за глухи лица Достъп за глухи лица


Актуално
Звук и светлина
3D Mapping
Видео клип Дряново