Община
Туризъм
Читалища

НЧ "Христо Ботев-1894" - с. Гостилица

Основите на читалището в с. Гостилица са положени през 1894 година.

През 1933 година е основана и библиотека към читалището, която днес е добре обзаведена с оформени специализирани отдели: литература за деца и юноши; художествена литература; история; литературознание; изкуство; техника; медицина; природознание. 
Библиотечният фонд e приблизително 10 000 тома, ежегодно обновяван и попълван с новозакупена литература.
Читалище „Христо Ботев - 1894” беше включено в Програма „Глобални библиотеки – България” още в първия етап, благодарение на което днес библиотеката предоставя на своите читатели безплатен достъп до Интернет и онлайн информация.
Към читалището функционират следните художествено-творчески формации: Група за автентичен фолклор; СМТГ „Гостиловци”; ТФ „Гостиловци”; Група за стари градски песни; ДГ „Гостиловче”, които работят за съхраняване и предаване на автентичните песни, обичаи и хумор, характерни за страната и в частност за нашия край.

Изявяват се на местни, регионални и национални нива в т.ч.: Копривщица, „Балкан фолк”- В. Търново, „Богородична стъпка”,”На хорото по терлици”, Петропавловски събор на народното творчество, „Балканът пее и разказва”, ”От дума на дума, от песен на песен”, Фестивал на хумористичната песен в АЕК „Етър”, Международен фестивал на хумора и сатирата – Габрово, фестивалите „Хайдушка песен”, „Песни в полите на Балкана”, „Тараклъка пее и танцува”, „Ветринци пее”, „Капитан Дядо Никола”, „Кукурузени усмивки” и др. Към читалището съществуват няколко клуба: "Клуб на учителя", "Клуб на хумориста - гавраЖията", „Клуб по танци”, „Клуб по етнография и краеведство”, „Клуб художествено слово”.

Гостиловската работилница /приложни изкуства/, усъвършенства творческото мислене и сръчността на участниците, развива креативно и позитивно мислене.
Лятната работилница е отворена за всички желаещи в т. ч. местни, на гости при баба и дядо, зелено училище, почиващи в къщите за гости. В двете работилници към читалището, децата творят и се забавляват. 
Чрез работа по проекти читалището извърши редица ремонтни дейности, изработи народни носии, получи техника, закупи нова литература. Ежегодно организираме празника на Гостилица, а от две години и Празник на кратуната.
На 19.09.2014 г. читалището отпразнува своя 120 годишен юбилей с достойнство и гордост.
Музейната сбирка на детската играчка и етнографската сбирка са отворени за всеки, който желае да ги разгледа и/или дари експонати.

Контакти: 
Адрес: 5390 с. Гостилица, ул. „Г. Димитров” № 17, общ. Дряново 
Секретар: тел. 0884 069054
E-mail: citaliste_gostilitza@abv.bg

НЧ
Услуги
Актуално
150 години град Дряново
Звук и светлина
3D Mapping
ILoveBulgaria
Видео клип Дряново