Община
Туризъм
Читалища

НЧ "Наука-1922" - с. Зая

Читалището е създадено през 1922 година. Още тогава приема името „Наука” и със своята дейност през годините оправдава и доказва името си. През 1925 година жителите на селото осъзнават, че малката училищна сграда е недостатъчна и за училищните паралелки, и за дейното вече читалище. Съвместно с училищните власти, с доброволния труд и дарения на всички хора, се изгражда сегашната двуетажна сграда. Тя разполага със салон с повече от сто места, библиотека и клуб по интереси. Читалището става център на обществения и културен живот на хората. Празнуват се национални и традиционни празници – Богоявление,/който се превръща в официален празник на читалището/; Зарезан, Коледа и Нова година и др, като за всеки по-голям празник самодейци изнасят театрални представления и други програми; организират се танцови вечеринки. Библиотеката разполагала с повече от 9000 тома литература. През 1987-88 година по инициатива и с активното участие на жителите на селото се прави основен ремонт, благодарение на който и сега сградата има привлекателен вид.

През 2010 година се учреди ново настоятелство, което възроди дейността на читалището. При наличието тогава на около 280 тома книги, сега книжният фонд наброява над 4200 броя, по-голямата част от които са дарения от членове и приятели на читалището, има 45 активни читатели. В бившата класна стая е подредена етнографска сбирка, представяща селския бит с над 180 експоната, посещавана от българи и чужденци, които преоткриват тук българския дух.

В момента действат пет постоянни клуба /поезия, етнография, приложни изкуства, селскостопански дейности, песен за всички/ и два временни /малка лятна читалня и цветарство/. Тук се провеждат срещи с поети и писатели, етнографи и историци, хора на изкуството. Членовете на клубовете обогатяват своята духовна култура и пристрастията си към творчеството на големите поети и писатели; обогатяват познанията си по отглеждане и опазване на селскостопанските култури; съдействат за опазване на традициите с активното си участие в обогатяване на етнографската сбирка; организират тематични изложби и много други. През лятото тук се събират децата, летуващи при баба и дядо, където четат, учат стихотворения, рисуват, играят. Настоятелството организира гостуването на концерти и театрални постановки, които се посещават с огромен интерес и одобрение.

Вече две години читалището се включва в различни проекти и програми, което също активизира населението в стремежа към опазване на българския дух, обогатяване на цялостния живот в селото. С презентации и самодейни изяви читалището се включи в областната програма „Месец на Европа” през 2013 год. Бяхме едно от малките села, които се включиха в инициативата „Покани ме на село”, което донесе много емоции и огромна радост на децата и разнообразие на местните хора.

Контакти: 
с. Зая, община Дряново
Председател: Кольо М.Стойнов, тел.0889400092
Секретар: Бояна Н. Бонева, тел.0888120112

НЧ
Услуги
Актуално
150 години град Дряново
Звук и светлина
3D Mapping
ILoveBulgaria
Видео клип Дряново