Община
Община
Туризъм
Читалища

НЧ "Надежда-1925" - с. Туркинча

Народно читалище „Надежда“ - с. Туркинча е приемник на първото читалище, основано в далечната 1890 г.- “Д-р. Петър Берон” . В будното село се сформира театрална група, която се е помещавала в една от класните стаи на училището. Там се организират различни театрални постановки, сказки, размяна на печатни произведения и обмяна на различни духовни ценности за времето си. 

Новото читалище „Надежда“ се създава на 12.11.1925 г. от Петър Димов, в построеното ново училище, където е изградена и по- съвременна театрална зала, която в момента е музей. 

Читалището става тясно за широкият мироглед и възход на духовността на хората от селото, които с доброволен труд през 1949 г. изграждат новата сграда на читалището, която добива съвременен вид на масивна двуетажна сграда от 674 кв.м. Изграден е голям театрален салон със 150 места, помещения за клубове и други формации. От 1950 до 1980 г. се е водел бурен просветен живот. След затваряне на училището той постепенно запада. 

НЧ „Надежда-1925“ с. Туркинча възвръща облика си на ново модерно читалище през 2009 г. Разкриват се Камерна група за народна музика „Болярско настроение“ , Вокална група за народни песни, както и следните клубове „Трета възраст“; Клуб по туризъм; „Клуб на Българо-Английското приятелство“, който е обединител на различните културни традиции от нашият и британският бит и фолклор. Към клуба се изгражда група за фолк и кънтри музика от английско говорящи, които се заселват в по- голям мащаб в селото, под името „Пътуващи Странници“. Към читалището е изградена музейна сбирка от тъкани, предмети на бита и снимки от предходният век. Има и библиотечен фонд от 2200 тома. Читалището партнира в културни, образователни, здравни и екологични проекти.

Контакти:
с. Туркинча, ул. "Бригадирска" 1, общ. Дряново 
Председател: Манол Петров
Тел: 0895 647 300
E-mail: nadejda_1925@abv.bg 

НЧ
Услуги
Услуги

услуги за глухи лица Достъп за глухи лица


Актуално
Звук и светлина
3D Mapping
Видео клип Дряново