Община
Община
Туризъм
Новини

Децата на клас по народно пеене „Лазара” към Сдружение „Анна-Фолкарт” гр. Дряново учебна 2016/2017г.

През октомври 2016 г. към Сдружение „Анна-Фолкарт” e създаден клас по народно пеене „Лазара”. В него се обучават десет деца на територията на Община Дряново и шест деца на територията на Община Велико Търново. Класът има за цел да съхрани българската фолклорна традиция и да усъвършенства вокално-техническите умения на децата, обучаващи се в него.

Ана Борисова изказва огромна благодарност за указаната подкрепа в това начинание на Община Дряново.

Резултатите, постигнати през учебната 2016/2017г. надхвърлиха очакванията на преподавателя, защото децата взеха участие в повече от десет концертни и конкурсни прояви и натрупаха много спомени, вокално-технически умения и знания, свързани с българския фолклор.

На 20.11.2016 г. в гр. Търговище се проведе Национален фолклорен конкурс „С песните на Стоян Радев”. При участието си, лауреати от Дряново са : Божидара Аламурова, първа възрастова група – Втора награда и Поли Петрова, само на пет годишна възраст – Поощрителна награда. Поли беше и една от най-малките участнички в конкурса. Председател на журито беше добруджанската певица Галина Дурмушлийска.

В навечерието на Рождество Христово, Ана Борисова подготви два фолклорни концерта под надслов „Коледен благослов”, като първият се състоя в гр. Велико Търново, а вторият – в гр. Дряново, Музей „Колю Фичето”.

Двата концерта преминаха с небивал успех. В тях взеха участие коледарска дружина от студенти на Катедра „Музика” към Великотърновския университет, солисти от класа по народно пеене на гл. ас. д-р Ана Борисова, камерно-вокални ансамбли, Народен хор „Лазара” и деца от класа по народно пеене „Лазара” към Сдружение „Анна-Фолкарт” гр. Дряново.

 

На 16.02.2017 г. в гр. Дряново се проведе фолклорният концерт „От Васильовден до Баба Марта”, в който с богата програма от песни и танци се представиха възпитаниците на Ана Борисова, обучаващи се в класа по народно пеене „Лазара” към Сдружение „Анна-Фолкарт” и децата от ДГ „Детелина” към ателие „Пей, танцувай с мен”, обучаващи се по проект „Подкрепа за предучилищно възпитание и подготовка на деца в неравностойно положение на територията на Община Дряново.

Концертът представи песни и танци, свързани с празниците „Василица”, „Трифон Зарезан” и „Баба Марта”.

Подобни образователни концерти са изключително значими и ценни за възпитанието и окултуряването на подрастващите поколения и запознаването им с многовековните български традиции.

Публиката в залата беше многобройна, а концертът продължи близо два часа, съпроводен с множество аплодисменти и сълзи от радост в очите на гостите.

На 03.03.2017 г. Божидара Аламурова, Мария Пенчева и Андреа Маринова взеха участие в тържественото честване на 139-годишнината от Освобождението на България, организирано от Община Дряново. Децата изпълниха две възрожденски песни – „Вятър ечи, Балкан стене” и „Хубава си моя горо”.

С куп награди се завърнаха възпитаниците на д-р Борисова от класа по народно пеене „Лазара” към Сдружение „Анна Фолкарт” от Детския национален фолклорен конкурс „Орфеево изворче”, провел се в Стара Загора на 17 и 18 март 2017 г.

Дряновското „златно момиче  е Стасимира Стоянова (първа възрастова група).  Среброто отиде при Нели Александрова (първа възрастова група) и Божидара Аламурова (втора възрастова група). Грамоти за отлично представяне получиха Поли Петрова и Ванеса Стойкова.

На 28 април 2017 г. се проведе IX Национален фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада”, гр. Монтана. В него участваха възпитаници от клас по народно пеене „Лазара” към Сдружение „Анна-Фолкарт”гр. Дряново, които се представиха достойно.

На 14.05.2017г. се проведе VI издание на Националния фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце”. Дряновските деца отново завоюваха:

-         Мария Пенчева – II награда;

-         Стасимира Стоянова – Поощрителна награда;

-         Ванеса Стойкова – Поощрителна награда.

Последният конкурс за учебната 2016/2017г. се проведе на 28.05.2017г. - XIII Национален фолклорен събор "Авлига пее" – с песните на Мита Стойчева с. Обединение!

Сдружение "Анна-Фолкарт" представи дванадесет свои възпитаници.

Нагладените деца от Дряново са:

- Поли Петрова, Мария Пенчева - II награда;

- Андреа Маринова, Ванеса Стойкова и Стасимира Стоянова - III награда;

- Вяра Илиева, Кристиян Колев и Нели Александрова - поощрителна награда.

Децата на клас по народно пеене „Лазара”  към Сдружение „Анна-Фолкарт” гр. Дряново учебна 2016/2017г. Децата на клас по народно пеене „Лазара”  към Сдружение „Анна-Фолкарт” гр. Дряново учебна 2016/2017г. Децата на клас по народно пеене „Лазара”  към Сдружение „Анна-Фолкарт” гр. Дряново учебна 2016/2017г.
Услуги
Услуги

услуги за глухи лица Достъп за глухи лица


Актуално
Звук и светлина
3D Mapping
Видео клип Дряново