Община
Община
Туризъм
Новини

Възпитаниците на СУ "Максим Райкович" отбелязаха Деня на розовата фланелка

Всяка година, последната сряда на месец февруари се отбелязва като Ден за борба с тормоза в училище, по-известен като Ден на розовата фланелка. И тази година, на 28 февруари, със съдействието на МКБППМН, учениците от СУ „Максим Райкович“ проведоха тематични инициативи. Ученическият парламент бе подготвил дърво на толерантността, на което с розови фланерки, бяха отправени послания към останалите ученици.  Всеки желаещ да се включи в кампанията „Ден на розовата фланелка“ облече нещо розово, а всеки клас получи розови балони.

На този ден участниците носят розово, за да символизират своята позиция.
Всичко започва през 2007 г., когато две момчета в Канада застават зад гърба на свой приятел и съученик, който бил тормозен, защото дошъл на училище с розово поло. Дейвид Шепърд и Травис Прайс купуват розови тениски и на следващия ден раздават на всички в училище, които дръзват да се включат. А те се оказали много. Тогава научих, че двама души могат да измислят нещо и да постигнат чудеса“, казва Травис Прайс, който през 2007 е бил на 17 години. „Най-накрая някой да застане зад гърба на по-слабото хлапе.

През 2008 г. премиерът на Британска Колумбия обявява този ден от февруари за ден срещу тормоза в училище. Всяка следваща  година все повече ученици го честват, идвайки в училище с розови тениски и дрехи, на които пише „Тормозът спира тук“ и „Ден на розовата фланелка“. Скоро инициативата се подема и от хиляди училища по целия свят. За първи път в България се отбелязва през 2012г.

 

Възпитаниците на СУ Възпитаниците на СУ Възпитаниците на СУ
Услуги
Услуги

услуги за глухи лица Достъп за глухи лица


Актуално
Звук и светлина
3D Mapping
Видео клип Дряново