Община
Община
Туризъм
Новини

„Иде Гергьовден” - празник в ПГИ „Рачо Стоянов“ - Дряново

На 4.05.2018 г. ученици, учители, родители и гости от Професионална гимназия по икономика „Рачо Стоянов”, гр. Дряново посрещнаха празника с цветно тържество. Инициативата е организирана със съдействието на Община Дряново, във връзка с изпълнение на дейности от Общинския план за интегриране на ромите за 2018 г.  Програма бе подготвена от г-жа Силвия Бонева - преподавател по икономически дисциплини. Разказаха се стари легенди за Свети Георги и традициите за празнуване на празника. Гергьовден предвещава настъпващото лято и поставя началото на новата стопанска година.  На Гергьовден са се правили общи празненства и цял ден са се виели гергьовски хора и ръченици, водени от най-добрите овчари. Под звуците на Дайчовото хоро, Йордан от 11а клас, Карина Александра от 9а клас и Николай от 8а клас показаха класиката на народните танци. А на хорото „Бяла роза” ученици, гости, учители и родители играха и се веселиха.
Не беше подминат и романтичният гергьовденски ритуал „Гадаене на китки”. Млади моми се люляха на гергьовски люлки под великолепното изпълнение на песента „Теменуго, Теменужке” от Александра, ученичка от 8 а клас. Изпълни се и обредът, който повелява на Гергьовден момите да подготвят „мълчана” вода, пазена под трендафил през нощта и да дадат на своя любим да отпие. Ученичките Магдалена и Мариета от 10а клас и Йоана-Мария от 9а клас се превъплътиха в момите и с красиво оцветени менчета заситиха жаждата на овчарите - Йордан, Бранимир и Николай.
На Гергьовден най-ранобудния от къщата притичва до поляната, за да набере коприва, с която след това шибва по ходилата всички, за да не ги застига злото през цялата година. В Икономическата гимназия това се оказа, че е Бранимир от 9а клас , който за здраве потупа с парещата коприва учители, ученици, гости. Празникът и традициите не пропуснаха и кушиите: меренето на кантар - „кой колко е наддал от лани и колко е замезвал". Съхранената притча дава отговор на въпроса защо Гергьовден е и един от най-големите ромски празници. Едно време, когато хората решили да изтребят циганите, Свети Георги и Банго Васил скрили по едно циганче: Свети Георги - момченце, а Банго Васил - момиченце. Когато всички цигани били заличени от лицето на земята, хората седнали да почиват, да ядат и да пият. Яли, пили, ама скучно им било - нямало кой да ги весели. Тогава свети Георги и Банго Васил довели двете спасени от тях циганчета. Те запели, затанцували и развеселили всички. Хората оценили стореното от двамата светии, а от двете оцелели деца тръгнал отново циганският род, който и до днес почита своите спасители. Прозвуча песента „Едерлези" - с която Горан Брегович разнася по света фолклорното богатство на Балканите. „Едерлези" - възхвала на празника Гергьовден , обединил хората с различно вероизповедание по нашите земи.
След веселбата, момите закичиха с китка здравец овчарите и ги изпратиха, както повелява традицията. Когато прозвучаха първите думи от песента „Заблеяло ми агънце”, публиката притихна и гласът на изпълнителката Александра остави в сърцето на всеки присъстващ радост и гордост от преживените мигове. Веселбата приключи, но празникът продължи с богата гергьовденска трапеза. Ястията, приготвени от ученици на гимназията надминаха и най-изтънчения вкус - пити, баници, катък, качамак, квасено домашно мляко, пърленки, жито, бюреци, зелен ориз.
Така учениците от Професионалната гимназия по икономика „Рачо Стоянов” се докоснаха до традициите на един от най-тачените празници в народния календар. Това ги направи по-добри, по-задружни и по-весели!

Гергьовден 1 Гергьовден 2 Гергьовден 3 Гергьовден 4 Гергьовден 5 Гергьовден 6 Гергьовден 7 Гергьовден 8 Гергьовден 9 Гергьовден 10 Гергьовден 11
Услуги
Услуги

услуги за глухи лица Достъп за глухи лица


Актуално
Звук и светлина
3D Mapping
Видео клип Дряново