Община
Община
Туризъм
Новини

Празничната седмица на Дряново

Наситена с много мероприятия и веселие премина седмицата, посветена на традиционните празници на Дряново. Културни и спортни прояви, много награди, изложби и концерти оживиха нашия град, за да затвърдят вековната традиция на дряновци да изпратят лятото с тържество, да споделят трапезата си и да срещнат гости и приятели, с благословията на Света Петка Българска.

За начало на масовите прояви избрахме Петковден, когато в Спортна зала Дряново се проведе волейболен турнир Дряново Къп (Dryanovo Cup). Младите волейболисти на Волейболна академия Стойчев-Казийски (София) спечелиха вече традиционния турнир, а в надпреварата се впуснаха и отборите на Хебър-Пазарджик, Черно море-Варна и Славия-София. 

В първия ден на работната седмица големият салон на НЧ "Развитие-1869" събра почитателите на театралното изкуство, които дойдоха на авторската постановка "Ана от другата страна", представена от таланливите млади актьори на Драматичен театър - Търговище. А във вторник, в зелените площи на пешеходната зона на Дряново бе направена първата копка за изграждане на постамент с лика на покровителката на града Св. Петка... За да ни напомня за светините и традициите, които определят духовните устои и неподправен бит и култура на дряновеца. По-късно на същия ден, в Икономовата къща бе открита изложбата "Град Дряново - пътуване през две епохи". Временнта експозиция представя индустриалното развитие на Дряново от Освобождението до началото на Прехода през 1989 г. За архива на Исторически музей Дряново бе дарена още една ценна и уникална вещ - кожената папка на кмета на община Дряново Никола Бошнаков от средата на миналия век, в която градоначалникът е държал най-важните документи и писма, свързани с нашата община, от 1939 до 1945 година.

Ден по-късно, дряновските ученици от начална степен на обучение се включиха в изработването на най-голямата есенна детска рисунка. След художествената проява, на ларгото в Дряново се състоя единственото по рода си дефиле на красотата, озаглавено "Дряновските булки - очарование, пищност, грация". В шоу-ревюто се включиха девойки и дами от различни възрасти, които представиха характерните тенденции в облеклото на дряновката през няколко епохи. На финала на мероприятието бе отличена най-красивата дряновска девойка, която лично кметът инж. Мирослав Семов закичи с традиционния булчински сокай. Ралица Росева стана носителка на традиционния дамски реквизит, а догодина по-същото време тя ще предаде сокая на следващата "дряновска булка".

И тази година, в рамките на празничната седмица, Общински съвет Дряново тържествено удостои с почетни звания двама достойни дряновци. За своя дългогодишен труд в сферата на биохимията, за заслугите си в областта на медицината и за нестихващия ентусиазъм, с който работи за благото и просперитета на Дряново, професор Пенчо Далев бе обявен за почетен гражданин на Дряново. А за своите заслуги в сферата на спорта и българския футбол, Станислав Генчев бе удостоен с титлата Заслужил гражданин на Дряново. Макар много различни по своята възраст, поприще и интереси, двамата удостостоени дряновци се допълват в стремежа и делата си за прославата на град Дряново и общината. 

По традиция, в почетната книга Дарования и постижения на Дряново бяха вписани имената на всички ученици, спортисти, читалични дейци и преподаватели, които със своя труд и извоювани награди са допринесли за издигане авторитета на нашия град. Инженер Семов и професор Далев заедно изпълниха ритуала по вдигане знамето на града, с което официално бяха открити традиционните празници на Дряново. 
В петъчния ден се проведе и 49-то издание на Международния шосеен лекоатлетически пробег "Колю Фичето" - едно от най-дългогодишно провежданите спортни мероприятия в страната. Ръководният екип на Общинска администрация, заедно със спортния директор на БФЛА Диан Драшков и секретаря на КЛА Локомотив - Дряново Иван Михайлов връчиха наградите на победителите в четирите възрастови категории, с пожелания здаве и още повече успехи на петдесетото юбилейно издание догодина.

В празничния концерт "Фолклорна магия" взеха участие талантливите млади изпълнители от Сдружение "Анна-Фолкарт", Детскоюношески танцов състав "Балканджийче", както и гостите от НЧ "Христо Ботев-1925", които пристигнаха за дряновските празници чак от морския Ахтопол.

На празник, като на празник! Дори неочаквания есенен дъжд направи път на жителите и гостите на града, които дойдоха на площада да се веселят и празнуват заедно. Огнено шоу, маскирани мимове и атрактивни артисти на кокили допълниха характерния панаирджийски колорит и предизвикаха много усмивки и възхищение по оживените дряновски улички в късния съботен следобед. Проведе се и дългоочакваната томбола с награди на Община Дряново. Големият късметлия тази година е дряновецът Александър Попов, който се прибра вкъщи с чисто нов телевизор. Малко след залез, Детска вокална група "Дряновойсис" зарадва публиката с нов репертоар, а гвоздей на програмата бяха солистите на "Ку-ку бенд" Невена Цонева и Георги Милчев - Годжи. Стотици хора се събраха на ларгото в Дряново, за да чуят едни от знаковите песни на българския Преход и да се порадват на тържествените илюминации. 

Благодарим на всички, които дойдоха заедно да споделим празника! Надяваме се да сме допринесли за доброто настроение на всички Вас жители и гости на ДряновоТО Славно!

Празничната седмица на Дряново Празничната седмица на Дряново Празничната седмица на Дряново Празничната седмица на Дряново Празничната седмица на Дряново Празничната седмица на Дряново Празничната седмица на Дряново Празничната седмица на Дряново Празничната седмица на Дряново Празничната седмица на Дряново Празничната седмица на Дряново Празничната седмица на Дряново Празничната седмица на Дряново Празничната седмица на Дряново Празничната седмица на Дряново Празничната седмица на Дряново Празничната седмица на Дряново Празничната седмица на Дряново Празничната седмица на Дряново Празничната седмица на Дряново Празничната седмица на Дряново Празничната седмица на Дряново Празничната седмица на Дряново Празничната седмица на Дряново Празничната седмица на Дряново Празничната седмица на Дряново Празничната седмица на Дряново Празничната седмица на Дряново Празничната седмица на Дряново Празничната седмица на Дряново Празничната седмица на Дряново Празничната седмица на Дряново Празничната седмица на Дряново Празничната седмица на Дряново Празничната седмица на Дряново Празничната седмица на Дряново Празничната седмица на Дряново Празничната седмица на Дряново
Услуги
Услуги

услуги за глухи лица Достъп за глухи лица


Актуално
Звук и светлина
3D Mapping
Видео клип Дряново