Община
Община
Туризъм
Проекти на наредби

Проект на промени в Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Дряново

ДО

ОБЩИНСКИ СЪВЕТ

ДРЯНОВО

ПРЕДЛОЖЕНИЕ

от

инж. Мирослав Семов - кмет на Община Дряново

 

Относно:   Промяна в чл. 36, ал. 1 от Раздел VII Такси за административни услуги на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Дряново

 

         УВАЖАЕМИ ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ,

 

От 16 февруари 2019 г. по отношение на всички държави членки на ЕС влиза в сила и е задължителен за прилагане Регламент (ЕС) 2016/1191 на Европейския парламент и на Съвета от 6 юли 2016 година за насърчаване на свободното движение на гражданите чрез опростяване на изискванията за представяне на някои официални документи в Европейския съюз и за изменение на Регламент (ЕС) № 1024/2012 /Регламента/.

Регламентът въвежда изготвянето на многоезични стандартни удостоверения към официални документи, издадени от органите на държава членка в съответствие с националното й право. Предназначението на многоезичните стандартни удостоверения е да се улесни преводът на официалните документи, към които са приложени и същите не циркулират като самостоятелни документи между държавите членки.

В тази връзка за Община Дряново възниква задължение за издаване на следните многоезични стандартни удостоверения по утвърдени с Регламента образци, удостоверяващи фактите:

1. Раждане, чрез издаване на Многоезично стандартно удостоверение - улеснение на превода (ПРИЛОЖЕНИЕ I към Регламента).

2. Смърт, чрез издаване на Многоезично стандартно удостоверение - улеснение на превода (ПРИЛОЖЕНИЕ III към Регламента).

3. Брак- чрез издаване на Многоезично стандартно удостоверение - улеснение на превода (ПРИЛОЖЕНИЕ IV към Регламента).

4. Брачна дееспособност - чрез издаване на Многоезично стандартно удостоверение - улеснение на превода (ПРИЛОЖЕНИЕ V към Регламента).

5. Семейно положение - чрез издаване на Многоезично стандартно удостоверение - улеснение на превода (ПРИЛОЖЕНИЕ VI към Регламента).

6. Местоживеене и/или местопребиваване - чрез издаване на Многоезично стандартно удостоверение - улеснение на превода (ПРИЛОЖЕНИЕ X към Регламента).

Необходимо е да се въведат нови такси за издаване на тези многоезични удостоверения.

На основание чл. 26, ал. 3 от ЗНА, във връзка с чл. 77 от АПК настоящият проект за изменение и допълнение на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги в Община Дряново е публикуван на интернет страницата на Община Дряново, заедно с мотивите.

Въз връзка с гореизложеното, предлагам Общински съвет - Дряново да вземе следното:

 

Р Е Ш Е Н И Е :

На основание чл.  21, ал.  1 т.  7  и ал.  2 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, във връзка с Регламент (ЕС) 2016/1191 Общински съвет - Дряново

 

1. Допълва чл. 36, ал.1 от Раздел VII Такси за административни услуги на Наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Дряново, както следва:

1.1. т. 19 (нова) - за издаване на Многоезично стандартно удостоверение (улеснение на превода) - за раждане, смърт, брак, брачна дееспособност, семейно положение съгласно  Регламент (ЕС) 2016/1191 - 3 лв.

1.2. т. 20 (нова) - за издаване на Многоезично стандартно удостоверение (улеснение на превода) - местоживеене и/или местопребиваване съгласно  Регламент (ЕС) 2016/1191 - 2 лв.

2. Възлага на кмета на Община Дряново да оповести промените в Наредбата чрез местните медии, за да стане достояние на населението на общината.

 

 

 

ИНЖ. МИРОСЛАВ СЕМОВ  

Кмет на Община Дряново


 Предложение

 Мотиви

Услуги
Услуги

услуги за глухи лица Достъп за глухи лица


Актуално
Звук и светлина
3D Mapping
Видео клип Дряново