Община
Община
Туризъм
Новини

Дейности в СУ „Максим Райкович“ - Дряново по изпълнение на Общинския план за интегриране на ромите в Община Дряново

На 8 май 2019 г. в СУ "Максим Райкович " се проведе "Училище за родители".

Инициативата е част от дейностите, заложени в Общинския план за интегриране на ромите и целта е да се докаже, че макар и трудно, но не и невъзможно утвърждаването на „Училище за родители“ като ефективен модел за партньорство. Желанието на организаторите  е заедно с училищното настоятелство и методическата подкрепа на психолога да се подобри дейността на този модел на партниране.

Обучението се проведе от психолога на училището - г-жа Людмила Великова и в него се включиха родители на ученици от I до XII клас.

Гости на събитието бяха: Татяна Декова - ст. експерт „Образование и култура“, Шефкат Исин - член на Обществения съвет за интеграция и Катерина Стефанова – директор на училището.

Татяна Декова поздрави всички участници и сподели, че привличането на родителите в помощ на учителите е и един от приоритетите, залегнали в Общинския план за интегриране на ромите. Моделът „Училище за родители” ще  допринесе  за развитие на много социални умения и утвърждаването на добра партньорска комуникация с родителите.

С презентация, ролеви игри, казуси и дискусия, родителите бяха запознати с методи, които ще им помогнат при отглеждането и възпитанието на децата им. Накрая всички получиха Наръчник с послания към родителите и полезни съвети, издаден с финансовата подкрепа на Община Дряново.

Съвременното училище трябва да бъде активно в намиране на алтернативни форми за работа с родителите, които да позволят всеки да открие себе си и да се включи в учебно-възпитателната работа според възможностите си.

Във връзка с организиран конкурс от Обществения съвет за интеграция и СУ „Максим Райкович“ за стихотворение или есе на тема „Толерантност“, бяха представени творби на 8 ученици в двете възрастови групи: V-VII кл. и  VIII-XII  кл.

Комисия в състав:

Председател: Мирослава Лилова - секретар на общината

Членове: 1. Цонка Христова - ст. учител по БЕЛ

                   2. Людмила Великова - психолог в СУ „М. Райкович“

се събра и класира постъпилите творби.

Бяха присъдени следните награди:

  1. Първа възрастова група V-VII кл.

          Марина Борисова Илиева от Vа кл. - 1-во място

          Ивелин Маринков Марков от VIIб кл. - 2-ро място

  1. Втора възрастова група VIII-XII  кл.

Мирослава Красимирова Пенева от IX кл. - 1-во място

Селин Семра Ахмедова от IX кл. - 2-ро място

Петя Ванева Богомилова от IX кл. - 3-то място

На 20.05.2019 г. в Заседателната зала на Общината класираните ученици получиха парични премии  и грамоти. Наградите бяха връчени от г-жа Деница Вачкова - заместник-кмет на общината, Мирослава Лилова - секретар на общината и Шефкат Исин - член на Обществения съвет за интеграция.

Интеграция 1 Интеграция 2 Интеграция 3 Интеграция 4 Интеграция 5 Интеграция 6 Интеграция 7 Интеграция 8 Интеграция 9
Услуги
Услуги

услуги за глухи лица Достъп за глухи лица


Актуално
Звук и светлина
3D Mapping
Видео клип Дряново