Община
Община
Туризъм
Новини

Мерки за пожарна безопастност през есенно-зимния сезон на 2019/2020 г.

Настъпва есенно-зимният сезон и  понижаването  на температурите ще принуди много от жителите на общината да монтират отоплителни уреди и ги въведат в експлоатация. Но преди началото на отоплителния сезон, всеки гражданин е длъжен да спази установените правила за пожарна безопасност и предприеме съответните мерки за недопускане възникването  на пожари. Неспазването на противопожарните изисквания често води до трагични последици. През миналогодишния отоплителен сезон най-много са възникналите пожари  поради необезопасени и непочистени комини. Сериозен проблем се оказват комините „сифонен” тип в сградите, където е невъзможно почистването на саждите в джобовете, поради липсата на контролни врати и след запалването им, резултатите често се оказват трагични за потърпевшите. По-малко, но с по-тежки загуби са пожарите причинени от небрежност при боравене с открит огън, от неправилно използване на отоплителни уреди и от къси ел.съединения в инсталациите.

За да бъде намален броя на пожарите, Районна служба “Пожарна безопасност и защита на населението” - Дряново, отново напомня за основните изисквания, които трябва да се спазват от гражданите :

 

  1. Използвайте за отопление само стандартни и напълно обезопасени отоплителни и нагревателни уреди!

 

  1. Не оставяйте без наблюдение включени /запалени/ отоплителни и нагревателни уреди!

 

  1. Не оставяйте без надзор малки деца и възрастни хора с ограничена подвижност при включени и запалени отоплителни уреди!

 

  1. Локалните отоплителни уреди и димоотводните им тръби да се монтират на разстояние минимум 0,5 м от горими и трудно горими материали /ламперии, домакинско обзавеждане и др. /!

 

  1. Не използвайте уреди, работещи с газ пропан-бутан под нивото на прилежащия терен, както и в помещения без естествена вентилация!

 

  1. Преди началото на отоплителния сезон задължително почистете и отремонтирайте комините и димоотводните тръби, които ще използвате!

 

  1. Не се разрешава принудителното възпламеняване на горимите отлагания по комините и вентилационните въздухопроводи!

 

  1. Забранено е използването на въздухопроводите и инсталационните канали като димоотводи!

 

  1. Забранено е разпалване на печки с лесно запалими и горими течности – бензин, нафта и др.!

 

  1.  Забранено е сушенето и поставянето на материали и оборудване върху отоплителните уреди, и на разстояние, по-малко от определеното в инструкциите на производителите!

При пожар незабавно напуснете помещението и се обадете на тел. 112. Граждани, спазвайте правилата за пожарна безопасност. Не позволявайте пожар да унищожи имуществото Ви или да бъде причина за смъртта на Вашите деца и близки!

Услуги
Услуги

услуги за глухи лица Достъп за глухи лица


Актуално
Звук и светлина
3D Mapping
Видео клип Дряново