Община
Община
Туризъм
COVID-19 (Коронавирус)

Извънредно положение в България за 1 месец заради коронавируса

Народното събрание въведе извънредно положение в страната за един месец, считано от днес, заради разпространението на коронавируса. Решението беше взето с 201 гласа "за", и нито един "против" или "въздържал се".

В началото на заседанието Мутафчийски обобщи ситуацията пред депутатите и подчерта, че всички държави в ЕС са станали жертва на епидемията

"Вече не се явяват единични случаи в България, а започва масово появяване. 11 лица от вчера регистрираните са свързани с първата двойка, приета в Пирогов. Имаме три гнезда на инфекции, които са независими едно от друго - Плевен, София, Габрово.... При подобни случаи в света се приемат доста драстични мерки...  В тази ситуация едва ли половинчати мерки могат да дадат резултат! Нуждая се от по-широки правомощия за решаване на множество въпроси, които се появяват в динамика".

До решението на кабинета да предложи въвеждане на извънредното положение се стига след извънредно заседание късно снощи. То беше свикано, след като в България вече са установени общо 23 случая на заболели от коронавирус. Една жена на 66 години почина от болестта в София. Най-много са положителните проби в столицата. Вчера бяха потвърдени общо 16.

"Обявяването на извънредно положение ще даде възможност да могат да се затварят училища, детски градини, университети, игрални зали, спортни мероприятия, конференции"

Министерството на външните работи постоянно ще информира на сайта си за забрана за пътувания от България към други страни. Министерството на здравеопазването от своя страна трябва да обяви от кои страни няма да може да се влиза у нас. Социалното министерство трябва да вземе мерки относно изплащането на пенсиите. Очаква от Здравната каса да направи клинична пътека за коронавируса.

"Да се мобилизираме, да спазим процедурата, но тези, които не спазват процедурата, да дадем правомощия на МВР, на службите да ги задържи и да ги задължи да спазват забраната", каза още Борисов. Част от мерките ще са и налагане на санкции за хората, които не спазват карантина, ако са поставени под такава.

"Ние сме в състояние за 24 часа да удвоим необходимите легла за инфекциозно болни. Освен това сме направили пълна рекапитулация на възможностите за интензивно лечение, същевременно снабдяването им с апарати за механична вентилация. Правят се всимки усилия да се доставят допълнително такива апарати.

По време на извънредното заседание бе отбелязано, че в България болничните легла са общо 53 173 броя, като от тях 2063 са за интензивно лечение. Осигуреността с болнични легла в страната ни е над средната за Европейския съюз – у нас тя е 759.6 на всеки 100 000 души, а в ЕС - 504.3 на 100 000 души. За сравнение – по този показател Германия заема първо място в ЕС - с 800.2 легла на 100 000 души от населението, а в Швеция осигуреността е най-ниска - 222.5 на сто хил. България е на първо място в целия Европейски съюз по осигуреност с легла за активно лечение - 616.8 на всеки сто хиляди от населението, след нас се нарежда Германия - с 601.5 на сто хил., като средната стойност за ЕС по този показател е 372.2 на сто хил, бе посочено от Националния оперативен щаб в хода на извънредното заседание.

По материал от уебсайта на Българското национално радио www.bnr.bg

Услуги
Услуги

услуги за глухи лица Достъп за глухи лица


Актуално
Звук и светлина
3D Mapping
Видео клип Дряново