Община
Община
Туризъм
Проекти на наредби

Промени в Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Дряново във връзка с извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г.

П Р Е Д Л О Ж Е Н И Е

 

от Трифон Руенов Панчев - Кмет на Община Дряново

 

Относно: Приемане на промени в Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Дряново  във връзка с извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020г.

 

С Указ 71/ 23.03.2020 на Президента на Република България е публикуван Закон за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020г. Законът е публикуван в ДВ бр.28 от 24.3.2020 г. и към момента всички негови разпоредби са влезли в сила.

Наред с разпоредбите пряко засягащи прилагането на законодателството по време на извънредното положение (обхванати са широк кръг от въпроси свързани с уточняване на правомощия, налагане на ограничения в отделни административни и правни процедури спиране на отделни срокове и удължаване на други) с §26 от закона е предвидено срока за заплащане с отстъпка за 2020г на данъка върху недвижимите имоти и данъка върху превозните средства в пълен размер. Да бъде удължен до 30.06.2020г.

Чл.17 ал.3 от Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Дряново предвижда по отношение на такса битови отпадъци да се прилага отстъпка в размер на 5 % за заплатената в пълен размер до 30 април на съответната година. Този срок изтича по-малко от месец и половина след обявяването на извънредното положение, и поради значително по-големия размер на такса битови отпадъци спрямо данъка върху недвижимите имоти, е предпоставка за възникване на струпвания на лица при заплащането на таксата в период, когато това би било забранено или поне крайно неуместно. Във връзка с предприетите от правителството извънредни мерки и удължаване  срока за плащане с отстъпка на данък върху недвижимите имоти и данък върху превозните средства в годишен размер с отстъпка до 30 юни 2020 г., считаме също така, че е целесъобразно и в интерес на гражданите, и срокът за ползване на отстъпка при плащане в годишен размер на такса битови отпадъци да бъде удължен.

Поради обстоятелството, че се налага приемане на предложеното допълнение в най-кратък срок е налице изключителен случай по смисъла на чл. 26, ал. 4, изр. второ от ЗНА и се определя 15 /петнадесет/ дневен срок на заинтересованите лица за внасяне на предложения и становища по проекта. Ако не се ползва предвиденото изключение и срокът за предложения и становища по проекта, публикуван за обществени консултации, е 30 дни, то приемането на допълнението в Наредбата ще бъде възможно едва след 30 април 2020 г., което го обезмисля. Ето защо и тъй като настоящото предложение е изцяло в полза на заинтересованите лица, Ви предлагам срокът за внасяне на предложения и становища по проекта да бъде 15 /петнадесет/ календарни дни.    

 

На заинтересованите лица се предоставя 15-дневен срок, считано от  27.03.2020 г., за предложения и становища по настоящия проект за допълнение на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на oбщина Дряново 

Заинтересованите лица могат да представят предложения и становища по проекта в деловодството на Община Дряново, както и да изпратят същите на официалния имейл на Община Дряново: dryanovo@dryanovo.bg

 

 

ПРОЕКТ за допълнение на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на oбщина Дряново 

 

 

1. В ПРЕХОДНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ се създава нов §7, както следва:

„§7 (1). Срокът по чл. 17, ал. 3 от настоящата наредба за 2020 г. се удължава до 30.06.2020 г.

(2). В случай, че срокът за заплащане на данъка върху недвижимите имоти по чл. 28, ал. 2 от Закона за местните данъци такси, бъде променен с последващо изменение на разпоредбата на §26 от „Закон за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020г.“ или по друг начин, срокът по чл. 17, ал. 3 от настоящата наредба ще се счита за изменен автоматично, така че да съответства на срока за заплащане с отстъпка на данъка върху недвижимите имоти за 2020 г.“.   

 

СЪЩЕСТВУВАЩИ  ТЕКСТОВЕ

 

Наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Дряново

 Чл.17 (Изм.с Реш.№544/27.01.2011г; Изм.с Реш.№393/20.12.2013г; Изм.с Реш.№518/16.02.2015г)

(1) Размера на такса битови отпадъци за съответната година се съобщава на данъчнозадължените лица едновременно с уведомлението за данък върху недвижимите имоти.

(2) Таксата се заплаща на две равни вноски в сроковете за внасяне на данъка върху недвижимите имоти определени в Наредба за определянето и администрирането на местните данъци на територията на Община Дряново

(3) На предплатилите целият размер на таксата за годината до 30 април се прави отстъпка от 5 на сто.

 

Закон за местните данъци и такси

Чл. 28. (1) (Доп. - ДВ, бр. 153 от 1998 г., изм., бр. 102 от 2000 г., бр. 98 от 2010 г., в сила от 1.01.2011 г., бр. 105 от 2014 г., в сила от 1.01.2015 г.) Данъкът върху недвижимите имоти се плаща на две равни вноски в следните срокове: до 30 юни и до 31 октомври на годината, за която е дължим.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 98 от 2010 г., в сила от 1.01.2011 г., бр. 105 от 2014 г., в сила от 1.01.2015 г.) На предплатилите до 30 април за цялата година се прави отстъпка 5 на сто.

 

ЗАКОН за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г.

§ 26. През 2020 г. отстъпка 5 на сто се прави на лицата, предплатили до 30 юни данъка върху недвижимите имоти за цялата година или данъка върху превозните средства за цялата година.

 

 

 

 

 

Дата на публикуване: 27.03.2020г.

МОТИВИ

 

към предложение за допълнение на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Дряново

/съгласно чл.28 ал.2 от Закона за нормативните актове/

 

I. Причини, които налагат допълването на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Дряново

1. С Указ 71/ 23.03.2020 на Президента на Република България е публикуван Закон за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020г. Законът е публикуван в ДВ бр.28 от 24.3.2020 г. и към момента всички негови разпоредби са влезли в сила.

Наред с разпоредбите пряко засягащи прилагането на законодателството по време на извънредното положение (обхванати са широк кръг от въпроси свързани с уточняване на правомощия, налагане на ограничения в отделни административни и правни процедури спиране на отделни срокове и удължаване на други) с §26 от закона е предвидено срока за заплащане с отстъпка за 2020г на данъка върху недвижимите имоти и данъка върху превозните средства в пълен размер да бъде удължен до 30.06.2020г.

Явната цел на горната разпоредба е избягване на неблагоприятните последици за икономическите субекти, които по време на извънредното положение биха имали проблеми със спазване на изтичащия скоро срок или биха предизвикали струпване на хора в опит да го спазят.

2. Чл.17 ал.3 от Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Дряново предвижда по отношение на такса битови отпадъци да се прилага отстъпка в размер на 5 % за заплатената в пълен размер до 30 април на съответната година.

Този срок изтича по-малко от месец и половина след обявяването на извънредното положение, и поради значително по-големия размер на такса битови отпадъци спрямо данъка върху недвижимите имоти, е предпоставка за възникване на струпвания на лица при заплащането на таксата в период, когато това би било забранено или поне крайно неуместно.

3. Предлаганото допълнение води до изравняване на сроковете за заплащане на данъка върху недвижимите имоти и такса битови отпадъци с оглед подпомагане на икономическите субекти да спазят един и същи срок при заплащане на различните видове задължения за имоти, които притежават на територията на Община Дряново.

 

II. Цели, които се поставят с приемането на допълнението

1. Избягване на струпвания на лица желаещи да заплатят такса битови отпадъци с отстъпка до 30.04.2020 г.

2. Изравняване на сроковете за заплащане с отстъпка на данъка върху недвижимите имоти и такса битови отпадъци.

 

III. Финансови и други средства, необходими за прилагането на новата уредба:

Не са необходими допълнителни финансови средства в бюджета на Община Дряново.

Предлаганото изменение ще намали при равни други условия приходната част по сметката за такса битови отпадъци с по-малко от 0,4% (реалното намаление на приходите би било следствие от други причини).

 

IV. Очаквани резултати от прилагането:

- Осигуряване на актуалност и уеднаквяване на съответните текстове в съществуващата наредба в съответствие със законовите и подзаконови нормативни актове от действащото законодателство.

- Предвиждаме изравняване на сроковете за заплащане на данъка върху недвижимите имоти и такса битови отпадъци, с оглед подпомагане на икономическите субекти да спазят един и същи срок при заплащане на различните видове задължения за имоти, които притежават на територията на община Дряново.

- Намаляване на струпвания на лица желаещи да заплатят такса битови отпадъци с отстъпка до 30.04.2020 г.

 

V. Анализ за съответствието с правото на Европейския съюз:

 

Предлаганият проект за допълнение на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Дряново е съобразен с действащия към момента Закон за местните данъци и такси и не противоречи и се намира в съответствие с правото на Европейският съюз.   

Услуги
Услуги

услуги за глухи лица Достъп за глухи лица


Актуално
Звук и светлина
3D Mapping
Видео клип Дряново