Община
Община
Туризъм
Новини

Община Дряново представя възможностите за културен туризъм с поредица от видеоклипове

Община Дряново представя възможностите за културен туризъм с поредица от видеоклипове

Благоприятното местоположение на Дряново го прави леснодостъпна дестинация, но защо трябва пътешестващите да се отбият от главния път и да прекарат известно време в родния край на майстор Колю Фичето? За да бъдат по-малко хората, които си задават този въпрос, Община Дряново и туристическият сайт „Дестинация Дряново“ разпространяват поредица от видеоклипове. Те са посветени на най-интересните и значими забележителности в района, а създаването им е част от плана за развитие на туризма в община Дряново през 2020 г.

Първото видео от поредицата представя музей „Колю Фичето“. В него посетителите могат да се запознаят с живота и творчеството на най-видния и уважаван български строител чрез макети на градежи му, характерни за епохата инструменти, негови лични вещи. Музеят е основно ремонтиран през 2010 г., а експозицията постоянно се обогатява. Научете повече от видеото:

 

 

С второто видео зрителите се потапят в атмосферата на Лафчиевата къща, позната като „Къщата без пироните“. Тя е построена преди почти 200 години от майстор Колю Гайдарджията за знатните дряновски семейства Лафчиеви и Переви. Обявена за архитектурен паметник от национално значение, днес тя е Етнографски музей.

 

 

Една седмица след публикуването му, първият клип е изгледан 6 000 пъти, а вторият само за три дни има 15 000 гледания. Следващите от поредицата са за Икономовата къща, пещера „Бачо Киро“ и Дряновския манастир „Св. Архангел Михаил“. Всички видеа се публикуват със слогана „Избери Дряново“, който беше въведен в употреба по време на Международното туристическо изложение „Ваканция и СПА Експо“ през февруари. Община Дряново участва на него със самостоятелен щанд и организира игра с хаштаг #ИзбериДряново. Осъществяването на клиповете се случва през месец април по повод Международния ден за опазване на паметниците на културата. Имайки предвид затварянето на музеите заради епидемията, тези видеа са възможност за виртуална разходка в дряновските културно-исторически обекти. Видеоклиповете се снимат с любезното съдействие на Исторически музей – Дряново, който вече можете да следите чрез неговата официална страница във Фейсбук.

Община Дряново представя възможностите за културен туризъм с поредица от видеоклипове
Услуги
Услуги

услуги за глухи лица Достъп за глухи лица


Актуално
Звук и светлина
3D Mapping
Видео клип Дряново