Община
Община
Туризъм
Новини

Храм „Рождество Христово“, село Големи Българени

Има теми, които не са приятни, но решението не е да ги пренебрегваме. През последните дни широк отзвук получи историята на храм „Рождество Христово“ в село Големи Българени, който в момента се руши.

Големият отзвук от публикацията на г-н Карпов (авторът на снимките от храма, които предизвикаха този интерес) привлече вниманието на хора, които желаят да дарят средства и труд за възстановяването на тази църква. Община Дряново ще координира усилията на тези граждани, заинтересованите институции и Великотърновската митрополия с цел положително развитие на случая.

Далеч преди тази поредица от репортажи, кметският наместник Михаил Колев е провел разговори със собственици на имоти в Големи Българени, които е привлякъл към каузата да бъде реставрирана сградата.

Най-разумното решение на този и други подобни проблеми е и най-сложното - да се привлекат нови жители към села като Големи Българени. Заради това повечето проекти от капиталовата програма на Община Дряново за 2020 г. са насочени към подобряване на инфраструктурата и облагородяване на малките населени места.

Тенденцията постепенно се обръща - храмовете в Длъгня, Геша, Славейково и Янтра са цялостно или частично ремонтирани, в Караиванца и Маноя са предприети действия за укрепване, а в Гостилица църквата бе обявена за културна ценност от национално значение и е изготвен проект за цялостно обновяване.

Трите храма в град Дряново също бяха основно ремонтирани, а сега предстои възстановяване и на сградата на килийното училище (след това архиерейско наместничество) към църквата "Въведение Богородично".

През последните месеци Община Дряново има добър диалог с Великотърновската митрополия, търсят се решения на проблемите и се обсъждат нови възможности..

Благодарим на всички проявили интерес към темата и се надяваме, че ще насочим тази енергия в посока разрешаване на проблема.

 

 

 

 

Храм
Услуги
Услуги

услуги за глухи лица Достъп за глухи лица


Актуално
Звук и светлина
3D Mapping
Видео клип Дряново