Община
Община
Туризъм
Новини

На три места в Дряново ще бъде посрещнат празникът на билките Еньовден

На три места в община Дряново ще бъде отбелязан Еньовден, известен като празник на билките. Първи за билки на 24 юни ще тръгнат в село Гостилица. Още в 5:30 ч. те ще се отправят към близките поляни, където ще наберат лековити билки и ще се измият с росата. След това ще сплетат венец, който ще поставят пред Народно читалище „Христо Ботев-1894“, за да минават хората под него за здраве.

В 6:00 ч. ще започне традиционната разходка за посрещане на изгрева и бране на билки, организирана от Народно читалище „Развитие-1869“. Всички желаещи ще се съберат пред читалището и ще тръгнат към поляните около града, където ще сплетат венец и ще минат под него, за да бъдат здрави през цялата година.

Също в 6:00 ч. ще тръгнат в село Ганчовец. С песни и добро настроение, от местното читалище „Денчо Славов-1900“ също ще спазят традициите на празника Еньовден.

Според народа, на Еньовден започва далечното начало на зимата – казва се „Еньо си наметнал кожуха да върви за сняг“. Вярва се, че сутринта на празника, когато изгрява, Слънцето „трепти“, „играе“ и който види това, ще бъде здрав през годината. Точно по изгрев, всеки трябва да се обърне с лице към него и през рамо да наблюдава сянката си. Отразява ли се тя цяла, човекът ще бъде здрав през годината, а очертае ли се наполовина – ще боледува.

Вярва се, че преди да „тръгне към зима“ слънцето се окъпва във водоизточниците и прави водата лековита. После се отърсва и росата, която пада е с особена магическа сила. Затова всеки трябва да се измие преди изгрев в течаща вода или да се отъркаля в росата за здраве.

Смята се, че на Еньовден различните треви и билки имат най-голяма лечебна сила, особено на изгрев слънце. Затова е най-добре да се берат рано сутринта преди изгрева на слънцето. Жените – баячки, магьосници, ходят сами и берат билки, с които после лекуват и правят магии. Набраните за зимата билки трябва да са „77 и половина“ – за всички болести и за болестта без име.

 

На три места в Дряново ще бъде посрещнат празникът на билките Еньовден На три места в Дряново ще бъде посрещнат празникът на билките Еньовден На три места в Дряново ще бъде посрещнат празникът на билките Еньовден
Услуги
Услуги

услуги за глухи лица Достъп за глухи лица


Актуално
Звук и светлина
3D Mapping
Видео клип Дряново