Община
Община
Туризъм
Новини

Доброволци и Община Дряново обновиха чешмата „Св. Марина“, вече има и осветен параклис

 

От векове живущите в Дряново и околността почитат светицата Марина в една красива местност между днешния град и село Царева ливада. Тук е изградена чешма, от която тече лековита вода. Твърди се, че нейната целебна сила е най-голяма по изгрев на 17 юли. Хората си измиват лицето с нея и си наливат за вкъщи.

Благодарение на доброволци и финансовата подкрепа на Община Дряново, около чешмата е почистено, а беседката пребоядисана и с поправен покрив. В началото на месец юли 2020 г. отец Георги освещава и поставения от доброволци малък параклис. Предстои почистване на втория подход откъм асфалтовия път и поставяне на табели, които да насочват към местността.

В днешния ден, навръх празника Св. Марина, тук срещаме не само възрастни хора, а и група от над 30 деца. Те са на поход, организиран от НЧ "Развитие-1869". Разказват, че много им харесва да се разхождат сред природата и да опознават района. Това е поредният им поход, част от заниманията в лятната школа. Специално за тях кратка лекция за св. Марина и традициите, свързани с нея изнесе етнологът д-р Илия Вълев.

В похода участва и Николай Карагьозов, заместник-кмет на Община Дряново.

Св. Марина 1 Св. Марина 2 Св. Марина 3 Св. Марина 4
Услуги
Услуги

услуги за глухи лица Достъп за глухи лица


Актуално
Звук и светлина
3D Mapping
Видео клип Дряново