Община
Община
Туризъм
Новини

Получен сигнал за наличието на умряла риба в река Дряновска

На 02.08.2020г.(неделя), в общинска администрация – Дряново,  от телефон 112 е получен сигнал за наличието на  умряла риба в река Дряновска в участък от моста до  „ВСК Кентавър- ИЗ Динамика“ ЕООД до село Ганчовец.

С цел констатиране на изнесеното в сигнала е извършена проверка на място, с участие на Регионална инспекция по околна среда и водите – гр. Велико Търново, Регионална лаборатория  - Велико Търново при ИАОС София и Община Дряново.

При проверката е извършен оглед на река Дряновска, в участъка  от моста на „ВСК Кентавър – ИЗ Динамика“ ЕООД, град Дряново до село Ганчовец, при което се констатира следното:

  • В река Дряновска, на около 300 м. от моста на „ВСК Кентавър – ИЗ Динамика“ ЕООД,  наличие на умряла риба;
  • По повърхността на водата, наличие на късове утайка и на места маслен филм;
  • Водата в реката при този участък е застойна и със специфична миризма на битово – фекални води.

На място са измерени стойности на показателите: pH, Разтворен кислород, Наситеност с кислород, температура и електропроводимост.

Вземата е проба за изследване на показателите БПК, ХПК, Общ азот, Общ фосфор и екстрахируеми вещества.

Констатирано е, че следствие на поройният дъжд, паднал в събота вечер (01.08.2020г.) в гр. Дряново, нивото на водата в колектора се е повишило, като образувания силен поток е увлякъл натрупаните в него органични утайки. Попадайки в реката залпово, същите са допринесли за изчерпване на разтворения кислород във водата – измерена стойност 2,15 мгО2/л., което е вероятната причина за измирането на риба в района

От показателите на измерените стойности е установено нормално ниво на pH на водата, което сочи за липса на химическо замърсяване.

 

Получен сигнал за наличието на  умряла риба в река Дряновска Получен сигнал за наличието на  умряла риба в река Дряновска Получен сигнал за наличието на  умряла риба в река Дряновска
Услуги
Услуги

услуги за глухи лица Достъп за глухи лица


Актуално
Звук и светлина
3D Mapping
Видео клип Дряново