Община
Община
Туризъм
Проекти на наредби

Проект на Наредба за управление и разпореждане с общински спортни имоти и съоръжения и финансово подпомагане дейността на спортните организации в Община Дряново

ПРЕДЛОЖЕНИЕ
от Тодор Георгиев - председател на ОбС–Дряново


Относно: Приемане на Наредба за управление и разпореждане с общински спортни имоти и съоръжения и финансово подпомагане дейността на спортните организации в Община Дряново, ПО ЗАКОНА за физическото възпитание и спорта Обн. ДВ, бр.86, от дата 18.10.2018 година.

В изпълнение на Решение №302/28.06.2017г и Решение №309/10.07.2017г на Общинския съвет проектът на Наредбата ще бъде публикуван на интернет страниците на общината и на общинския съвет, както и във вестник Дряново Нюз и сайта Дряново.нет и ще бъде изложена на публично място в сградата на Община Дряново на 5.08.2020г. Заинтересованите лица могат да представят предложения и становища по проекта на Наредбата в Общински съвет Дряново в 30-дневен срок от публикуването ù. В близкото минало писмено предложение беше внесено и от проф.дтн инж. Венцислав Зимпаров.


Мотивите ми за внасяне на проекта за наредбата са следните:
Съгласно разпоредбите на чл.103 ал.2 т.2 и чл.133 ал.4 от Закона за физическото възпитание и спорта (ЗФВС) общините са задължени да приемат Наредба за управление и разпореждане с общински спортни имоти и съоръжения и финансово подпомагане дейността на спортните организации. Чрез тази наредба Общинските съвети определят общинските спортни обекти и съоръжения, техния статут, условията и реда за предоставянето им за ползване от спортните организации и вземат решение за разпореждане със спортни обекти - общинска собственост. Също така се определят и условията и редът за тяхното финансиране и подпомагане.
Към днешна дата 4.08.2020 година, Общинският съвет все още не е приел такава наредба и не е определил статута на спортните организации, както и условията и реда за ползването на общинските спортни обекти и съоръжения. Всичко това създава спорни въпроси и противоречия между ОбА и спортни клубове, получаващи финансиране от общинския бюджет, които се дължат на текстове в Наредбата за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество, чл.14 ал.4-8, които не отговарят на изискванията на ЗФВС.
В наредбата е регламентиран редът, по който става:
• предоставяне за ползване на спортни имоти и съоръжения;
• учредяване безвъзмездно право на строеж на спортни федерации за изграждането на спортни обекти и/или съоръжения;
• разпореждане със спортни имоти и съоръжения – частна общинска собственост;
• финансово подпомагане дейността на спортните организации от Община Дряново;
• правила за ползване на общинските спортни имоти и съоръжения;
• ограниченията за спортните имоти и съоръжения изградени (реконструирани) ремонтирани с финансови средства по проекти, финансирани от Европейския съюз.
 

ПРОЕКТ ЗА РЕШЕНИЕ :
На основание чл.21 ал.2 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, във връзка с чл.103 ал.2 т.2 и чл.133 ал.4 от Закона за физическото възпитание и спорта, Общински съвет - Дряново в срок от два месеца да приеме Наредба за управление и разпореждане с общински спортни имоти и съоръжения и финансово подпомагане дейността на спортните организации в Община Дряново.

С уважение,
ТОДОР ГЕОРГИЕВ
Председател на Общински съвет – Дряново

 

4.08.2020 г. 

град Дряново

 


 МОТИВИ към Проекта на Наредба за управление и разпореждане с общински спортни имоти и съоръжения и финансово подпомагане дейността на спортните организации в Община Дряново

 Проект на Наредба за управление и разпореждане с общински спортни имоти и съоръжения и финансово подпомагане дейността на спортните организации в Община Дряново

Услуги
Услуги

услуги за глухи лица Достъп за глухи лица


Актуално
Звук и светлина
3D Mapping
Видео клип Дряново