Община
Община
Туризъм
Новини

Дряново отбеляза 148 г. от обесването на Васил Левски

Днес се навършват 148 години от обесването на Васил Левски. Както всяка година, дряновци почетоха паметта на Апостола на свободата с поднасяне на венци и цветя на неговия паметник.

Участие взеха представители на Община Дряново, Общински съвет - Дряново, Общински комитет "Васил Левски", Архиерейското наместничество, Исторически музей - Дряново, СУ "Максим Райкович", ПГИ "Рачо Стоянов", политически партии и граждани.

Поради епидемичната обстановка, събитието се проведе без тържествена програма. За сметка на това от Исторически музей - Дряново подготвиха и публикуваха презентация за дейността на Левски в Дряновско, както и статията „Апостола и Дряново“ от Стефана Вълчева, която публикуваме тук.

 

Апостола и Дряново

            В документалното наследство на В. Левски няма запис за негово посещение в Дряново, но ранните изследователи на революционната му дейността неизменно твърдят, че той основава Дряновския революционен комитет при обиколката си в Търновския край през втората половина на 1870 г.

            Комитетските дела до сформирането на Вътрешната революционна организация в Търновско наблюдават последователите му и приятели от българските легии  Христо Иванов - Големия и Матей Преображенски. И двамата познават дейци на националната революция от Дряново, както и общуват с патриотично настроени млади местни жители, които препоръчват на Апостола при посещението му в Търново през лятото на 1870 г. В спомените си Христо Иванов пише, че в началото на годината се заселва във Велико Търново: „…ази останах в хана да спя вечерта. Един от селата человек, и той при мене в одаята ще спи. Закачих ази да го позапитвам от где е и от къде е. Той ми каза, че бил от село Дряново, 3 часа далеч от Търново. Почерпихме се, запитах го ази за някои приятели оттам. Разказа ми дето знаеше. И запитах го за Петра Тананов от Дряново… Взе да ми разказова той историята на Петра Тананов и други много работи, които се говорило помежду младите, които и той млад момък. Ази му казах и други още примери и по другите места как се работи и много насърчителни думи. И той се зарадова и много остана благодарен. Попита ме дали може се видя с мене още един път, но ази му казах: „Ако се не видим, то ще ви се проводи други человек, който ще ви казова за всичко какво да правите”. Единственият „ други человек” през 1870 г., който „казова” какво да се прави е създателят на комитетската мрежа в Българско Васил Левски. 

            Апостола учредява Дряновския комитет в хана на Иван Рашков Попянков, построен в западната част на града, срещу мелницата на братята Пенчо и Генчо Шишкови, от лявата страна на шосето за Трявна. Членове на комитета стават Иван Попянков (терзия и ханджия), братя Шишкови, Петър Калчев, мутафчия и учителят Христо Максимов Хаджихристов.

            Второто сакрално място по стъпките на Апостола в Дряново е манастирът „ Св. Арх. Михаил”, който става „пристанище на апостолите” и база на Вътрешната революционна организация. В него Левски идва в края на юли – началото на август 1872 г. Придружават го революционери от Ловеч и Матей Преображенски, но монахът влиза сам в обителта и  отначало, по думите на игумена Пахомий Стоянов : „ Той … се преструваше, като че не е с тях”.

            Единствените сведения за събитието са от мемоарите на П. Стоянов за подготовката на Априлското въстание. Те са литературно обработени от Д. Дюлгеров и публикувани през 1882 г. Отец Пахомий вижда тефтера на „гостите от Ловеч”, където са имената на всички монаси от братството с посочени суми, които да дарят, за да се купи оръжие. Пари за бъдещото въстание дават игумена и отец Прокопий Иваникиев. Те получават квитанции (билет, печатан в Букурещ) за внесените суми. На П. Стоянов Левски съобщава и паролите на Вътрешната организация като настоява да приютява всички хора, които ги знаят. Матей Преображенски става наставник на монасите в тайните революционни дела и връзката им с комитетите в Търновско. Една от първите задачи, които имат посветените братя е да пазят новото оръжието ( пушка и сабя) на Апостола. То е купено в Румъния и внесено в Русе от Никола Обретенов. Във Велико Търново е получено от Христо Иванов - Големия. През ноември 1872 г. М. Преображенски го оставя в Дряновския манастир, докато научи къде да го изпрати.

            В. Левски в Дряновско създава две революционни ядра, комитет и база, които да подготвят националната революция и приобщават българите към идеите на освободителното движение.

Васил Левски 1 Васил Левски 2 Васил Левски 3 Васил Левски 4 Васил Левски 5 Васил Левски 6 Васил Левски 7 Васил Левски 8 Васил Левски 9 Васил Левски 10 Васил Левски 11 Васил Левски 12
Услуги
Услуги

услуги за глухи лица Достъп за глухи лица


Актуално
Звук и светлина
3D Mapping
Видео клип Дряново