Община
Община
Туризъм
Новини

Белгиец засне 3 видеоклипа за Дряново

Той обикаля България от север на юг и от изток на запад, посещава градове и планини, манастири и водопади, дава ценни съвети и показва страната ни чрез видеоклипове. Казва се Филип Пупарт и е от Белгия, но обожава България и иска да покаже нейната красота. За целта е създал канала „Това е България“ (That is Bulgaria), в който вече е публикувал повече от 50 клипа. Последните три от тях са посветени на Дряново – с аудио на английски език и субтитри на български.

Филип пристига в Дряново през ноември 2020 г. Тръгва с камера в ръка и изцяло се потапя в атмосферата на града на майстор Колю Фичето. Видеото е доста задълбочено и образователно - разказва подробно за всяка къща по Старата улица (ул. „Пенчо Черковски“), за моста на Първомайстора, за пешеходната зона, стенопис „Съзиданието“ върху сградата на Местни данъци и такси, изложбата „90 години Дряново като курорт“, паметника „Майка България“, часовниковата кула, Икономовата къща (за която възкликва, че е „един от най-красивите музеи с икони и стенописи, които съм виждал“), релефната карта на България, старото училище, паметника на Максим Райкович, храм „Св. Никола“, къщата на Лафчиеви и Переви, паметника на майстор Колю Фичето“, храм „Св. Троица“, музей „Колю Фичето“ и възрожденски архитектурен ансамбъл „Гилей“, Братската могила с паметника в чест на руските войници, загинали в битката на Шипка, чешма „Ракетата“ и паметника на дряновските строители. Целия клип можете да изгледате тук.

След това Филип посещава и живописната местност, в която е разположен Дряновският манастир „Св. Архангел Михаил“. Показва всяко кътче от него, разказвайки за стотиците години история на това свято място. Видеото продължава с пещерата „Бачо Киро“, Дряновската екопътека и Пейката на любовта, водопадът на река Андъка и Сини вир, откроявайки удивителното съчетание между природни и исторически забележителности. Линк към този клип.

В третото видео Филип Пупарт препоръчва петте най-интересни места в град Дряново. На първата позиция е храм „Св. Никола“, който най-силно е впечатлил белгийския пътешественик, следван от „Къщата без пироните“, построена от семействата на Лафчиеви и Переви през 1840 г., Икономовата къща и богатата експозиция от икони и стенописи в нея, каменният мост над р. Дряновска и на пето място е музей „Колю Фичето“. Връзка към видеото.

Филип Пупарт
Услуги
Услуги

услуги за глухи лица Достъп за глухи лица


Актуално
Звук и светлина
3D Mapping
Видео клип Дряново