Община
Община
Туризъм
Новини

Исторически музей – Дряново издаде луксозен албум за дряновските накити и шевици

Колекцията "Накити и шевици" на Исторически музей - Дряново се публикува за първи път в албум-каталог, луксозно двуезично издание, на български и английски език. Осъществено е с финансовата помощ на Министерство на културата на Република България. Екипът подготвил проекта е с ръководител Тоня Белчева, директор на Исторически музей - Дряново, и участници: Мадлена Маймарева, уредник; Антон Антонов, художник и Валентина Костова, счетоводител.

Уводната част на албума запознава със създаването на колекцията - история и обща характеристика на притежаваните от Исторически музей - Дряново накити. Следва детайлно представяне на дряновския сокай - старинния невестински накит, известен в този си вид единствено в селищата от района Търново-Дряново-Трявна-Габрово. Цветните илюстрации на запазените в музейната колекция образци впечатляват с достолепието на накита, с красотата на бродираните сокайни шевици и изяществото на металната част - кръжило, наушници, пелешки, подбрадник; с колорита и орнаментиката на шевиците за над "буката". Те са особено ценни предвид отдалечеността във времето, ограниченото териториално разпространение и съхранения в тях спомен (според част от изследователите) за средновековния болярски накит.

Следващият раздел в албума е посветен на накитите, красили ръката на дряновската жена до началото на ХХ в., най-характерни сред които са отворените лети гривни с "ябълките" и изящните сребърни синджирлии гривни. В последната част от албума са показани закопчалките на колан - пафтите. Те са изключително разнообразни като големина, материал, техника на изработка, модел. Моминските пафти са малки, лети, с растителна орнаментика. Големите женски пафти са ковани и щанцовани, изработени от сребърни сплави, а някои и с позлата. Интересни образци са пафтите с релефни плочки от рог и седеф.

Ако изданието представлява интерес за Вас, може да го закупите на касите на експозициите ни или със заявка на официалната Фейсбук страница на музея, както и на тел. 0676/ 7-20-97. Цена: 30 лв.

Албум накити и шевици
Услуги
Услуги

услуги за глухи лица Достъп за глухи лица


Актуално
Звук и светлина
3D Mapping
Видео клип Дряново