Община
Община
Туризъм
Новини

Обществено обсъждане с местната общност на намерение за кандидатстване с проектно предложение „Рехабилитация на екопътека и адаптация на археологически обект римска крепост Дискодуратера“

На 25.05.2021 г. от  15:30 часа в Заседателната зала на Община Дряново се проведе обществено обсъждане с местната общност на намерение за кандидатстване с проектно предложение „Рехабилитация на екопътека и адаптация на археологически обект римска крепост Дискодуратера“, по подмярка 7.5 „Инвестиции за публично ползване в инфраструктура за отдих, туристическа инфраструктура” по приема за 2021 г. от Стратегията за Водено от общностите местно развитие на СНЦ „МИГ Дряново - Трявна - в сърцето на Балкана“, финансирана по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г.

На срещата присъстваха представители на Областният информационен център /ОИЦ/ - Габрово, Исторически музей - гр. Дряново, СУ „Максим Райкович“ - гр. Дряново, общински съветници, Юлиана Николова, кметски наместник на с. Гостилица и с. Славейково, граждани на общината, заинтересовани от предстоящото кандидатстване по мярката и конкретно предложение.

В началото думата бе дадена на зам. кмета на Община Дряново, г-н Николай Карагьозов, който представи резюме на мярката, с нейните приоритети и посочи идеята на Община Дряново за кандидатстване. След това се фокусира върху конкретния обект, който е предмет на обсъждане в срещата, а именно „Рехабилитация на екопътека и адаптация на археологически обект римска крепост Дискодуратера“.

Основните дейности, които се предвижда да бъдат включени в проектното предложение са:

  • маршрута да бъде почистен от тревна и храстовидна растителност и да бъдат обособени 4  къта за отдих и почивка - с пейки, маси, беседки, шезлонги, дървени пейки-люлки.
  • изследване, дигитализиране, рендериране и анимиране на крепостта, която включва - дигитализиране на съществуващи чертежи, архитектуен анализ, строителна периодизация, графично възстановяване на архитектурни структури, както и детайлно моделиране на сгради и прилежаща среда, рендиране на 4 екстериорни изгледа, анимиране и рендериране на преход от съществуващо положение до възстановка
  • изработване на информационни и указателни материали - информационни табели, табели тип „стрелки“.

След края на презентацията думата бе дадена на присъстващите за въпроси и препоръки.

Изказвания по темата направиха  Мариела Събева - управител на ОИЦ - Габрово, Надя Кукурякова - общински съветник в ОбС - Дряново, Тоня Белчева - директор на Исторически музей - Дряново, Юлиана Николова, кметски наместник на с. Гостилица и с. Славейково както граждани и служители на общинска администрация. Всички единодушно подкрепиха идеята на проектното предложение, като бяха изказани и предложения в бъдеще да се търсят начини за финансиране за развитието и консервацията и на крепостта като част от туристическия продукт.

Всички присъстващи пожелаха успех на разработваното проектно предложение и изразиха желанието си то действително да се изпълни в представения вид.

Обсъждане Дискодуратера 7 Обсъждане Дискодуратера 3 Обсъждане Дискодуратера 4 Обсъждане Дискодуратера 5 Обсъждане Дискодуратера 6
Услуги
Услуги

услуги за глухи лица Достъп за глухи лица


Актуално
Звук и светлина
3D Mapping
Видео клип Дряново