Община
Община
Туризъм
Новини

Посрещане на Еньовден и културни прояви на 24 юни в община Дряново

Еньовден е български народен празник, който се чества на 24 юни всяка година. Празникът съвпада с лятното слънцестоене, затова и много от поверията и обичаите са свързани с пътя на небесното светило и култа към него. Вярва се, че сутринта на празника, когато изгрява, Слънцето "трепти", "играе", и който види това, ще бъде здрав през годината. Точно по изгрев всеки трябва да се обърне с лице към него и през рамо да наблюдава сянката си. Отразява ли се тя цяла, човекът ще бъде здрав през годината, а очертае ли се наполовина - ще боледува.

Смята се още, че на Еньовден различните треви и билки имат най-голяма лечебна сила, особено на изгрев слънце. От набраните билки, между които на първо място е еньовчето, жените правят еньовски китки и венци, вързани с червен конец.

Традициите на Еньовден ще бъдат спазени на три места в община Дряново. В 5:30 ч. ще тръгнат хората от село Гостилица към поляните в горния край на селото, където ще посрещнат изгрева и ще наберат билки. С тях след това ще направят венец – в 10:00 ч. пред читалището.

В 6:00 ч. ще потегли групата, организирана от НЧ „Развитие-1869“ – град Дряново. Всички желаещи ще се съберат пред сградата на читалището и ще се отправят край поляни в близост до града.

Също в 6:00 ч. се събират и в село Ганчовец, за да наберат билки и да се порадват на първите слънчеви лъчи. След разходката е предвидено и отбелязване на 160 г. от излизането на „Български народни песни“ от братя Миладинови – вокалната група към НЧ „Денчо Славов – 1900“ – с. Ганчовец ще изпълни част от тях.

Заредени с енергия от времето прекарано сред природата в ранна утрин, вечерта от 18:00 ч. ще имате възможност и за културно преживяване – представяне на книгата „Корона на шия“ и среща с автора Борислав Костов и художничката Виолета Белчева във фоайето на НЧ „Развитие-1869“ – град Дряново.  

Посрещане на Еньовден и културни прояви на 24 юни в община Дряново
Услуги
Услуги

услуги за глухи лица Достъп за глухи лица


Актуално
Звук и светлина
3D Mapping
Видео клип Дряново