Община
Община
Туризъм
Новини

Община Дряново отличи най-предпочитаните хотели и къщи за гости през 2021 г.

 

Чрез нова инициатива Община Дряново отличи местата за настаняване с най-голям брой реализирани нощувки през изминалата 2021 година – трите най-предпочитани обекта в категория „хотели“ и в категория „къщи и стаи за гости“ получиха удостоверения от кмета Трифон Панчев. Класацията е изготвена въз основа на данните от Единната система за туристическа информация, в която всеки обект е длъжен своевременно да отчита реализираните нощувки.

Подредбата при хотелите е:

1.       Бутиков семеен хотел „Кентавър“

2.       Хотел „Поп Харитон“

3.       Хотел „Дряново“

Сериозна е конкуренцията при къщите за гости, тъй като цели 22 обекта са приели туристи през изминалата година. Най-предпочитани са били:

1.       Къща за гости „Йоанна“, с. Гостилица

2.       Стаи за гости „Джими“, гр. Дряново

3.       Къща за гости „Маноя“, с. Маноя

Общият брой реализирани нощувки на територията на община Дряново за 2021 г. е 23 819, което е увеличение с почти 8 000 спрямо 2020-та. Това говори за постепенно възстановяване на сектора след срива в началото на пандемията и след почти нулевите първи 4 месеца на миналата година. Приходите на местата за настаняване от тези нощувки са 524 627,38 лв., ръст с почти 200 000 лв в сравнение с предходната година.

От данните по месеци става ясно, че най-много туристи посещават Дряново в периода от юни до септември, когато са отчетени повече от половината нощувки за цялата година. Това се потвърждава и от информацията за посетителите в експозициите на Исторически музей – Дряново и в пещера „Бачо Киро“.

Положителна новина е фактът, че няма нито едно място за настаняване, което е преустановило своята дейност, дори напротив – категоризирани са 5 нови, а 11 са с подновена категоризация от Общинската експертна комисия по категоризация на туристически обекти.

Благодарим на всички хора, които се грижат за това гостите на Дряново да прекарват своето време тук при добри условия! Пожелаваме им здраве и много успешна 2022 година!

Хотел Кентавър Хотел Поп Харитон Хотел Дряново Къща Йоанна Къща Джими Къща Маноя
Услуги
Услуги

услуги за глухи лица Достъп за глухи лица


Актуално
Звук и светлина
3D Mapping
Видео клип Дряново