Община
Община
Туризъм
Новини

За поредна година Община Дряново ще се включи в инициативата на WWF - „Часът на Земята“

Ние го правим, направи го и ТИ!

За поредна година Община Дряново ще се включи в инициативата на WWF - „Часът на Земята“. Обратното броене до най-мащабното събитие, посветено на опазването на планетата тече!

На 25.03.2023 г. (събота) от 20:30 до 21:30 часа Община Дряново ще загаси осветлението на сградата на Общинска администрация, като приканва жителите на Общината също да се включат в инициативата, изключвайки светлините в домовете си, в знак на солидарност с човечеството и планетата.

Всичко започва на 31 март 2007 г. в Австралия, когато WWF призова за нещо нечувано до момента - всички да изгасят осветлението си в определен час. Направиха го 2,2 млн. души в Сидни. 17 години по-късно и над 190 влючващи се страни, „Часът на Земята“ е най-мащабната международна инициатива, създадена в подкрепа на планетата и на хората.

WWF стартира втората фаза на своята кампания „Общ дом. Общо бъдеще“, посветена на опазването на дивите животни в България. Фокусът на нейното тазгодишно издание е възстановяването на местообитания, осигуряващи дом и храна на различни  популации на ключови за екосистемата видове. Някога сред горите на България гордо странствали величествени животни. Рис, мечка, вълк. Трите големи хищници, както ги наричат учените. Днес, за съжаление, рисът е само легенда – горски призрак, който може да се види единствено на снимка, в документален филм или в зоопарка.

Дори фотокапаните рядко успяват да го уловят, докато грациозно се прокрадва сред дърветата с наострени уши и проблясващи очи. Истината е, че царството на забравения рис – древните български гори – почти безвъзвратно е унищожено. Незаконна сеч, строителство, магистрали, речни бариери, боклуци… Все по-малко диви места, все по-малко храна. Все повече опасности и почти никакъв шанс два влюбени риса да се намерят и да си създадат малки рисчета.

Как да спрем тази загуба на живот? Как да опазим животните и растенията, без които самите ние сме изгубени? Как да възстановим и стабилизираме връзката ни с природата?

Часът на Земята 2023 може да бъде стимул за много повече от изключване на светлините, но и вдъхновение и стремеж към бъдеще, в което всички заедно ще живеем в хармония с природата.   

Всеки може да стане част от каузата на WWF да опази дома на дивите животни в България, като се включи в кампанията „Общ дом. Общо бъдеще“. Вижте как на wwf.bg/zakrilnik.

 

1 2 3
Услуги
Услуги

услуги за глухи лица Достъп за глухи лица


Актуално
Звук и светлина
3D Mapping
Видео клип Дряново