Община
Община
Туризъм
Местни избори 2023 година

Подаване на заявления във връзка с изборите за общински съветници и за кметове на 29.10.2023 г.

Във връзка с предстоящите избори за общински съветници и за кметове на 29 октомври 2023 г., Община Дряново информира гражданите, че избирателите имат право да подадат:

 

1.    Заявлениe за вписване в избирателния списък по настоящ адрес.

Заявлението се подава от избирател, който има адресна регистрация по постоянен и настоящ адрес в различни населени места на територията на Република България и желае да гласува по настоящ адрес. Условие за вписване на избирателя в избирателен списък по настоящ адрес е регистрацията на настоящия адрес в съответното населено място да е извършена към дата 6 месеца преди датата на произвеждане на изборите - 28 април 2023 г.

             Заявленията се подават не по-късно от 14 дни преди изборния ден - 14.10.2023 г.  до кмета на Община Дряново на място в сградата на Общината – отдел ГРАО, кмета или кметския наместник на съответното населено място и по електронен път на адрес: https://regna.grao.bg/.

              Със същото съдържание избирателите могат да подадат електронно заявление през интернет страницата на Община Дряново - Приложение № 13-МИ

 

            2. Заявление-декларация за вписване в избирателен списък - част II

Заявлението-декларация се подава от гражданин на друга държава – членка на Европейския съюз, който отговаря на условията да гласува по чл. 396, ал. 2 ИК и желае да бъде вписан в избирателен списък.

Заявленията се подават не по-късно от 40 дни преди изборния ден - 18.09.2023 г. до кмета на Община Дряново на място в сградата на Общината - отдел ГРАО, кмета или кметския наместник на съответното населено място и по електронен път на адрес: https://regna.grao.bg/.

              Със същото съдържание избирателите могат да подадат електронно заявление през интернет страницата на Община Дряново - Приложение № 8-МИ

  

              3.  Заявлениe за гласуване с подвижна избирателна кутия.

Заявлението се подава не по-късно от 14 дни преди изборния ден - 14.10.2023 г., от избиратели с трайни увреждания, които не им позволяват да упражнят избирателното си право в изборното помещение и желаят да гласуват с подвижна избирателна кутия. Когато избирателят не е подал  заявление в указания по-горе срок, може да гласува с подвижна избирателна кутия, ако заяви това не по-късно от 5 дни  преди изборния ден (23.10.2023 г.) при условие, че на територията на населеното място е назначена подвижна избирателна комисия.

Със същото съдържание избирателите могат да подадат електронно заявление през интернет страницата на Общината по постоянния адрес или по настоящия адрес, когато е направено искане по чл. 36 ИК и лицето е вписано в избирателния списък по настоящия му адрес. - Приложение № 17-МИ

 

4. Заявление за отстраняване на непълноти и грешки

  Заявлението се подава не по-късно от 7 дни преди изборния ден - 21.10.2023 г., до кмета на Община Дряново на място в сградата на Общината - отдел ГРАО, кмета или кметския наместник на съответното населено място.

               Със същото съдържание избирателите могат да подадат електронно заявление през интернет страницата на Община Дряново - Приложение № 7-МИ

 

             5  . Заявление за вписване на пропуснати избиратели в избирателния списък (чл. 27, ал. 3 и 4 във връзка с чл.45, ал.1 от ИК): Приложение № 10-МИ.

             

              6.  Заявления за изключване от списъка на заличените лица.

              Съгласно чл. 39, ал. 2 и 3 и чл.252, ал.2 от Изборния кодекс лицата, вписани в списъка на заличените лица и заличени от избирателния списък на секцията по постоянния им адрес, могат да подадат заявление-декларация за изключването им от списъка на заличените лица до кмета на общината, кметството или кметския наместник. Заявлението трябва да съдържа доказателства и документи, удостоверяващи правото на лицето да гласува.

Искането може да бъде направено чрез електронно заявление със същото съдържание през интернет страницата на съответната община по постоянен адрес: Приложение № 11-МИ

Услуги
Услуги

услуги за глухи лица Достъп за глухи лица


Актуално
Звук и светлина
3D Mapping
Видео клип Дряново