Община
Община
Туризъм
Новини

Проект "Активни граждани за енергийно независими общини” в периода 17-20 април 2024 г. бе осъществена обучителна визита в Норвегия по темите за зеления преход

В изпълнение на проект "Активни граждани за енергийно независими общини” в периода 17-20 април 2024 г. бе осъществена обучителна визита в Норвегия по темите за зеления преход.

Във визитата участваха кметове и заместник кметове от четирите общини в проект - Дряново, Трявна, Костинброд и Панагюрище и представители на организациите в проекта – АБГР, ИПУРИ и БЕМФ.

Българската делегация бе посрещната от д-р Йорген Сикеланд - директор на норвежката партньорска организация B16 Urban Energy AS.

В първия ден от визитата делегацията посети енергиен концептуален индустриален парк за рециклиране и управление на отпадъци ROAF - www.r HYPERLINK "http://www.roaf.no/"o HYPERLINK "http://www.roaf.no/"af.no , който обслужва осем общини в близост до Осло.

Техническият директор Том Фосъм представи дейността на парка и разведе делегацията да се запознае отблизо с процесите, които се осъществяват.

Във втората половина от деня делегацията бе посрещната от Биргит Рустен - изпълнителен директор на FutureBuilt - www.futurebuilt.no.

За да подкрепят благоприятното за климата градско развитие, шест общини в района на Осло, Берген, Трондхайм и Ставангер си сътрудничат по програмата FutureBuilt. Целта на FutureBuilt е да покаже, че климатично неутралните градски зони, базирани на висококачествена архитектура, са възможни.

От началото на FutureBuilt през 2010 г. пилотните проекти се използват като стратегия за промяна на начина, по който се развиват сградите и градските зони, вярвайки, че добрите примери са важни за извършване на промяна.

Във втория ден от визитата българската делегация имаше възможност да посети Biogas Norge.

Biogas Norge е организация, която превръща отпадъците в ресурс, създава възобновяема енергия и биотор, който е част от зеления цикъл.

Изпълнителният директор на Biogass Norge www.biogassnorge.no, Пиа Фарстад фон Хол представи работата на компанията и подчерта ролята на производството на биогаз за растежа в новата зелена икономика.

Бяха обсъдени ролята и функциите на общините в Норвегия и общините в България в зеления преход, важността на тяхната самоинициативност и ангажирането на множество страни – институции, граждани, бизнес, НПО.

В Antec Biogas - www.antecbiogas.com българската делегация бе посрещната от Д-р Еспен Говасмарк - директор по биология, изследвания и технологии, които представи технологиите и иновациите на компанията за извличането на стойност от органичните отпадъци и производството на биогаз.

През 2016 г., Antec получава наградата за биоенергийни иновации, която се присъжда всяка година от SINTEF, Съвета за научни изследвания, Норвежкия университет за науки за живота (NMBU) и Innovation Norway за най-добро екологично изобретение като бъдещо решение.

До момента Antec е изградила множество инсталации и е разработила технология, която предлага нов потенциал за производство на биогаз: резервоари от фибростъкло с бързо разграждане, подобрено извличане на енергия (газ) и рентабилност в отпадъците, които са нов основен източник на енергия.

В последния ден от визитата в Норвегия, д-р Йорген Сикеланд представи на българската делегация проект на Okern Portal - www.okenportal.no , които проектират зелени покриви на търговски и бизнес сгради.

През 2020 г. завършват най-перспективната си сграда в Осло където създават устойчива общност между бизнеса и местната среда в търговска сграда, която предлага всичко от гъвкаво офис пространство до ресторант и културни изживявания за служители и жители в района.

Проект "Активни граждани за енергийно независими общини” се осъществява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по Фонд Активни граждани България в рамките на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

Проект Проект Проект Проект Проект Проект Проект Проект Проект Проект Проект Проект Проект Проект Проект Проект Проект Проект Проект
Услуги
Услуги

услуги за глухи лица Достъп за глухи лица


Актуално
Звук и светлина
3D Mapping
Видео клип Дряново