Община
Община
Туризъм
Новини

Талантът на дряновци ясно пролича на традиционния празник на балканските градове “Балканът пее и разказва” в Котел

Талантът на дряновци ясно пролича на традиционния празник на балканските градове  “Балканът пее и разказва”, който се проведе на 6 юни 2015 г. в Котел. Празникът започна с дефиле на участниците - самодейни колективи от градовете Елена, Дряново, Гурково, Трявна, Твърдица и домакините. Последва издигане знамето на празника от зам. кмета на Община Котел.
Представянето на дряновци в празника тази година бе поверено на Народно читалище "Дряновска пробуда - 2008". Самодейците ни получиха заслужени овации от публиката. Откриването бе с индивидуалното изпълнение на Доника Горчева, което бе последвано от букет от северняшки ритми, изпълнени от танцов състав "Дряновче". Звездно се оказа и участието на петгодишната Александра Цвяткова. Песента на Крисия Тодорова "Планетата на децата" бе изпълнението на малката ни чаровница и стана финално в надпяването и надиграването на балканските градове.
Конкурсът за рисунка „Светлината и светлинните технологии” бе съпътстваща проява към празника "Балканът пее и разказва" - Котел 2015 година. В него дряновци отново изпъкнаха, като грабнаха две награди. С първото място се окичи Радослав Стефанов от Народно читалище "Развитие - 1869", а Гергана Димитрова от НЧ "Дряновска пробуда - 2008" се нареди на почетното трето място.
Паралелно с надиграванията и надпяванията, във времето на празника всички участници получиха възможността да представят родния си край с рекламни материали и сувенири на нарочно разположени щандове. Община Дряново осигури достатъчно рекламни изделия, които бяха показани в Котел.
Припомняме, че градовете Елена, Дряново, Котел, Трявна, Твърдица и Гурково поддържат тесни връзки в областта на народното и песенно творчество от далечната 1972 година. Първото надпяване между участници от тези общини се провежда в Елена. Основният им мотив е, че съкровеното културно богатство, което народът ни има трябва да бъде достояние на всички хора в тези градове. И до днес цел на празника е съхраняването на фолклорните традиции, тяхното опазване, обогатяване и приобщаване на населението към народните ценности, запазване разнообразието на българската идентичност. През годините щафетата - кой да е домакин на  празник на балканските градове, се предава от град на град. Съгласно регламента, участието на всяка от шестте общини се определя след теглене на жребий.  Домакинството със знамето на празника тази година бе предадено от Община Котел на Община Твърдица, което на свой ред ще събере таланти от балканските градове през лятото на 2016 година.

Снимка 1 Снимка 2 Снимка 3 Снимка 4 Снимка 5 Снимка 6 Снимка 7 Снимка 8 Снимка 9 Снимка 10 Снимка 11 Снимка 12 Снимка 13 Снимка 14 Снимка 15 Снимка 16 Снимка 17 Снимка 18
Услуги
Услуги

услуги за глухи лица Достъп за глухи лица


Актуално
Звук и светлина
3D Mapping
Видео клип Дряново