Община
Община
Туризъм
Читалища

НЧ "Върбан Генчев-1924" - с. Царева Ливада

Читалището в с. Царева ливада е основано на 16 март 1924 година и първоначално наречено „Бачо Киро”, с председател Нейчо Стефанов и библиотекар - Йорданка Занкова. 

Основният камък на сградата на културната институция е положен на 7 август 1947 година, от майсторите Стоян Енчев Стоянов и Стефан Тодоров Корамов, а архитект Пенчо Бонев от Габрово е проектант и технически ръководител на строежа. Местни майстори и граждани с голям ентусиазъм вдигат сградата. Със заеми помагат Върховния читалищен съюз и Популярната банка, а средства са вложени и от самото читалище и от община Царева ливада. 

В момента към читалището функционират група за народно пеене „Цареволивадски напеви” и група за стари градски шлагери „Стринава”. 
С прекъсвания през годините, отново е сформиран детски клуб за народни танци ”Асеневче” и женски клуб „Куклите”.
Естрадно-игрово ателие към читалището поддържа обичаите „Бабин ден”; ”Трифон Зарезан” и „Лазарки”. От няколко години работи и детски клуб за приложни изкуства - ”Сръчко”, където се провеждат и занимания по квилинг и 3д модулно оригами - изработване на картички и сувенири от офисна хартия. 
Към читалището функционират и клуб по художествено слово - „Лира” за жени и деца, детски театър ”Пинокио” и клуб по бодишейпинг.

Библиотеката при НЧ "Върбан Генчев-1924" – с. Царева ливада разполага с 13 630 тома и има 45 редовни читатели, предимно деца и пенсионери.

Контакти: 
с. Царева ливада
Община Дряново
Обл. Габрово
Председател: Неда Върбанова
Секретар: Марияна Велева
тел.: 0896799394 

НЧ
Услуги
Услуги

услуги за глухи лица Достъп за глухи лица


Актуално
Звук и светлина
3D Mapping
Видео клип Дряново