Община
Община
Туризъм
Новини

Изпълнители от 11 читалища от област Габрово ще се изявят в Дряново на 19 юни

В 10:00 ч. на 19 юни /неделя/ на откритата сцена на площад „Ларгото“ в град Дряново ще започне регионален етап за Националния събор на народното творчество в Копривщица. В организацията на събитието си партнират Областна администрация – Габрово и Община Дряново.
На сцената ще се изявят индивидуални и колективни изпълнители, представители на 11 читалища от четирите общини на област Габрово – Габрово, Дряново, Севлиево и Трявна. Публиката ще може да се наслади на автентичен български фолклор, ще бъдат показани носии - женска празнична и мъжка, както и характерни за региона песни и танци.
Авторитетно жури ще определи участниците, които ще представят област Габрово по време на  XII издание на Националния събор в Копривщица от 5 до 7 август.  Негов председател ще бъде доц. Наталия Рашкова  -  етномузиколог, доктор по изкуствознание, доцент от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, дългогодишен ръководител на Секция „Етномузикология и етнохореология“ и членове: Павлина Дамянова, уредник отдел "Духовна култура" в РЕМО „Етър“ - завършила "Етнология" и "Управление на културното наследство" в Пловдивски университет "Паисий Хилендарски" и гл. ас д-р Ана Борисова Стефанова – завършила  „Педагогика на обучението по музика” във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” и преподавател в катедра "Музика".
Националният събор на българското народно творчество в Копривщица се провежда от 1965 г. насам, а от 2016 г. е вписан в Регистъра на добрите практики за опазване на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

 

n4
Услуги
Услуги

услуги за глухи лица Достъп за глухи лица


Актуално
Звук и светлина
3D Mapping
Видео клип Дряново