Община
Община
Туризъм
Туристически маршрути

Екопътеки

Дряновска екопътека е изградена през 2000 година.
/Дървените мостчета и стълби в момента са непроходими/ 
Туристите могат да се насладят на редки скални форми, да покачат адреналина си и да видят редки растения от българската флора. Има три обзорни площадки в близост до старата крепост "Боруна", от които се разкрива красива панорама към Дряновския манастир. 

Разходката по пътеката трае 2 часа. 
Водач екскурзовод - 30 лв. 
Тел. 0676/7-23-32
e-mail: bacho_kiro2@abv.bg 
www.tdbachokiro.com 

Екопътека "Via Ferrata" - Дряновски манастир е изградена през 2003 г.
Пътеката се вие от манастира, край ЖП линията, по брега на р. Дряновска край "Сини вир", по каменисти стъпала излиза на ръба на скалния венец, източно от манастира, по пътека до платото "Стринава"/крепостите "Градът" и "Чуката"/, спуска се през гората край манастирското лозе и завършва на паркинга пред манастира.  Маршрутът разкрива невероятна панорама към Дряновския манастир и гр. Дряново. В района се срещат разнообразни растителни и животински видове: дегенов копър, циклама, около 12 вида прилепи, муфлон, лисица, сърна, дъждовник и др.

Разходката по пътеката трае 2 часа. 
Водач екскурзовод - 30 лв. 
Тел. 0676/7-23-32
e-mail: bacho_kiro2@abv.bg 
www.tdbachokiro.com 

Екопътека "От Дискодуратера до наши дни" /Към момента пътеката не е поддържана/

На 2 км. южно от с. Гостилица, р. Янтра образува малка плодоносна котловина, оградена отвсякъде от вълнисти възвишения. Тук между устията на два малки леви притока – Узуново дере и Малкояларска рекичка се намират руините на старата римска крепост "Дискодуратера", чието име означава "Двойно яка крепост". Построена и заселена през втората половина на 2-ри век, тя е била основана по времето на император Марк Аврелий от гражданите на Аугуста Траяна и от обикновена пътна станция се е превърнала в едно от главните тържища в Долнодунавските провинции. Широк и удобен път води от Никополис ад Иструм към Аугуста Траяна, Константинопол и Мала Азия. Тържището с тракийското название Дискодуратера е била голяма митническа станция между Мизия и Тракия. Имало е и монетен двор. През 3-ти век Дискодуратера е разрушена от готите, по-късно е възстановена, за да достигне своя разцвет през 5-6 век при идването на Славяните. По време на археологичните разкопки са били открити крепостни стени, кули, сгради и други находки. Екопътека "От Дискодуратера до наши дни" предлага едно вълнуващо преживяване, съчетавайки красива природа и исторически забележителности. Екопътеката е с дължина 3 км. и с краен пункт – подножието на древната крепост Дискодуратера. Дискодуратера е част от древен търговски път към Мала Азия, започващ от Никополос ад Иструм (руините се намират в село Никюп, на 20 км. Северно от Велико Търново), минавайки през крепостта към Аугуста Траяна (днешна Стара Загора) и Константинопол. При прехода се наблюдава типичната за Стара Планина флора и фауна. Маршрутът минава по стария римски път, в близост до който се намира ритуалната могила – Юрта. Ще се мине по римски мост и покрай стара мелница. Пътеката е съоръжена с места за отдих и чешма с питейна вода. 

Екопътека "Кумани-Боженци"
В началото на тази екопътека е поставена информационна табела, където любознателните туристи ще се запознаят с историята, туристическата и пътната информация за село Кумани. Екопътеката е изградена през 2006г. От центъра на село Боженци започват екопътеки съм селата Кумани и Скорци, местност Марина дупка, както и за гр. Трявна. Пътеката е стар коларски път. Маркировката за с. Скорци и с. Кумани е бяло-червено-бяло. Изминава се за около 1 час и 45 мин. Денивелация +/-50метра. Маркировката за гр. Трявна е бяло-синьо-бяло, а за местността Марина дупка – бяло – светло-зелено -бяло. От Боженци се поема към кладенеца край селото. След около 15 мин. се минава покрай чешма. Водата е годна за пиене! Разположена е сред красива брезова горичка. След още 15 мин. преход, се излиза на разклона за с. Кумани – в ляво и гр. Трявна - направо. Като се завие в ляво, след около 300 м, има отклонение за връх Черновръх - тъмнозелена маркировка. От този разклон пътеката за с. Кумани продължава на СИ. Навлизайки в свежата гора, от лявата Ви страна, се намира малко езерце, с площ около 0.5 дка и дълбочина 1 м. Следва се червената маркировка, както и многото табели. Излиза се на широка поляна, в средата на която има огромно самотно дърво, което ще ви послужи за ориентир дори през зимата. Открива се панорамна гледка към върховете на Централен Балкан - вр. Ботев, вр. Триглав, вр. Бузлуджа, вр. Българка и др. Наближавайки стопанските постройки на с. Скорци, същите се намират от дясната ви страна. Свивате преди трафопоста на селото, по асфалтирания път в ляво и вървите по него. След около 500м в дясно има отклонение с уширение. На това място се събират ловни дружинки за отстрелване на едър и дребен дивеч. Излиза се на поляна, която се прекосява за около 10 мин. Пътеката минава покрай жр стълб. След като се прекоси поляната и се поеме на север, се навлиза в землището на с. Кумани. По този лек и приятен маршрут, можете да си наберете лековити билки като: мащерка, мента, глог, жълт и червен кантарион, шипка, равнец, еньовче, котешка стъпка, вратига, лопен, маточина и още много други. Можете да срещнете сърни, зайци, лисици, язовци и др. Всяка година маркировката се опреснява. Табелите се проверяват и ако е необходимо се подменят. 

Екопътеки Екопътеки Екопътеки Екопътеки Екопътеки Екопътеки
Услуги
Услуги

услуги за глухи лица Достъп за глухи лица


Актуално
Звук и светлина
3D Mapping
Видео клип Дряново