Община
Община
Туризъм
Новини

Община Дряново участва в традиционния празник на балканските градове “Балканът пее и разказва”

На 5 юни 2021 г. в гр. Трявна се проведе  традиционният празник на балканските градове  “Балканът пее и разказва”. Неговата цел е съхраняването на фолклорните традиции, тяхното опазване, обогатяване и приобщаване на населението към народните ценности, запазване разнообразието на българската идентичност.

Дряново неизменно участва в празниците на възрожденския дух „Балканът пее и разказва” още от началото през 1973 година до днес. Заедно с Трявна, Гурково, Котел, Твърдица и Елена, градът на Колю Фичето ревностно пази традициите, приобщава населението към непреходните ценности на българския дух, пази и обогатява фолклорното богатство на родината ни.  Дряновци съхраняват песенното, приказното и танцовото творчество, откриват и развиват талантите на младите, поддържат жива приемствеността между поколенията и стимулират творчеството във всички възрасти.

Празникът започна с издигане знамето на празника от кмета на Община Трявна – Силвия Кръстева. Тя благодари на кметовете на всички участващи общини за безрезервната подкрепа при организирането на празника.

В празничната програма Община Дряново се представи с изпълненията на Група „Цареволивадски напеви” при НЧ ”Върбан Генчев-1924” – с. Царева ливада с ръководител Митко Маринов и Клуб за народни хора „Ороигралец” при НЧ „Денчо Славов-1900“ - с. Ганчовец. С чудесните си изпълнения нашите самодейци получиха заслужени овации от публиката, която след края на програмата се хвана на хорото, което ганчовските танцьори поведоха.

Паралелно с надиграванията и надпяванията, всички участници имаха възможността да представят родния си край с рекламни материали и сувенири на специално  разположени щандове. Щандът на Община Дряново привлече сериозен интерес с детската книжка за майстор Колю Фичето и туристическия справочник, в който е поместена много изчерпателна информация за забележителностите, маршрутите, събитията и пр.

През годините щафетата – кой да е домакин на празника на балканските градове, се предава от град на град.  Домакинството със знамето на празника тази година бе предадено на Община Котел, която на свой ред ще събере таланти от балканските градове през лятото на 2022 година. Община Дряново пък предаде летописната книга на тревненци, за да отразят в нея тазгодишното издание. 

Община Дряново участва в традиционния празник на балканските градове  “Балканът пее и разказва” Община Дряново участва в традиционния празник на балканските градове  “Балканът пее и разказва” Община Дряново участва в традиционния празник на балканските градове  “Балканът пее и разказва” Община Дряново участва в традиционния празник на балканските градове  “Балканът пее и разказва” Община Дряново участва в традиционния празник на балканските градове  “Балканът пее и разказва” Община Дряново участва в традиционния празник на балканските градове  “Балканът пее и разказва” Община Дряново участва в традиционния празник на балканските градове  “Балканът пее и разказва” Община Дряново участва в традиционния празник на балканските градове  “Балканът пее и разказва” Община Дряново участва в традиционния празник на балканските градове  “Балканът пее и разказва”
Услуги
Услуги

услуги за глухи лица Достъп за глухи лица


Актуално
Звук и светлина
3D Mapping
Видео клип Дряново