Община
Община
Туризъм
Новини

Конкурс за изработване на възрожденска пафта

 

Тази година Община Котел е домакин на празника “Балканът пее и разказва”. Събитието обединява в името на традицията и красотата шест балкански града: Елена, Котел, Дряново, Трявна, Твърдица и Гурково.

Заедно с богатата празнична фолклорна програма, ще бъде проведен и конкурс на тема: Изработване на пафта от времето на Възраждането. Той е любителски и няма професионален характер. Участие в него ще могат да вземат само жители на шестте общини.

Пафтите са украсени метални токи за колани, които играят ролята и на накити в женската народна носия в България. Вярва се че отблъскват злите сили и предпазват от лоши очи.  В миналото тези накити  били изработвани в три размера: (Д x Ш), 13x4см, 15х5см, и 17х7см, най- често от сребро, бронз, месинг, мед и пиринч. Някои от тях били позлатявани или украсявани със седеф и стъкло, мъниста, перли и корали, което било признак за добро имотно състояние на притежателя им. Като орнаменти, често са се изобразявали цветя, клонки, листа, „дървото на живота‘‘, животни, птици, змии, коне, елени, двуглави орли, геометрични фигури, слънце, луна, звезди. Върху пафтите били изписвани и библейски сцени, най-често свързани с Рождество и Възкресение Христово.

Пафтите, участващи в конкурса трябва да са изработени от естествени материали – кожа, хартия, картон, ориз, леща, боб, подправки или други материали, които могат да предизвикат интерес.

Според регламента на конкурса, участниците ще бъдат разделени в две възрастови групи – ученици и възрастни. Изложбата, представяща най-добрите творби, ще бъде открита по време на празника “Балканът пее и разказва”, който ще се състои на 11.06.2022 г. в гр. Котел. Класираните на първите три места в двете възрастови групи ще получат специални награди.

Всеки желаещ да се включи в инициативата трябва да изпрати своята творба заедно със следната информация:

- от кой регион на България е и какво изобразява;

- името на автора, възраст, телефон за контакт;

 

Адрес и срок за изпращане: гр. Котел, Община Котел – Дирекция „Социални хуманитарни дейности“, ул. „Раковска“ 62, до 20.05.2022 г.

Чрез участието си, авторите дават своето съгласие пафтите им да бъдат включени в изложбата, както и да се използват при други поводи по преценка на организаторите.

За повече информация: тел. +359 894443524

Пафти 1
Услуги
Услуги

услуги за глухи лица Достъп за глухи лица


Актуално
Звук и светлина
3D Mapping
Видео клип Дряново