Община
Община
Туризъм
Новини

Наградиха най-добрите спортисти на Дряново за 2022 година

От 1971 г. датира традицията в Дряново да бъдат отличавани най-добрите спортисти в общината. След две издания в по-особен формат, свързан с ограниченията заради пандемията, през този път церемонията „Спортист на годината“  се проведе в пълна зала и с цялата подобаваща тържественост.

Спортните клубове от Дряново направиха 15 номинации на състезатели, от които беше подредена почетна десетка. За поредна година начело е лекоатлетката Маринела Нинева. Малка част от нейните успехи са:

ü      Балкански шампионат на маратон – Кюстендил, България – 1 място, отборно – 1 място

ü      Балкански шампионат по полумаратон – Тирана, Албания – 4 място

ü      Балкански шампионат за мъже и жени – зала – Истанбул, Турция –  6 място

ü      Национална шампионка на маратон – Кюстендил – 1 място

ü      Национална шампионка на оф-роуд бягане – Бистрица –– 1 място

ü      Национален шампионат за мъже и жени – зала – София– 2 място

ü      40-ти юбилеен международен крос „Ивайло“ – гр. Велико Търново – 1 място

ü      Международен Маратон София – полумаратон – 1 място

ü      Международен Маратон Варна  – 1 място

ü      „Пробег на свободния дух“ – Гюргево-Русе – 1 място

ü      Международен мемориален маратон – Съединение – Пловдив – 2 място

 

 

На втората позиция се класира друг представител на клуба по лека атлетика – Стоян Владков. През изминалите 12 месеца той има спечелени 6 златни и 1 сребърен медал от кросове и шосейни бягания в страната, както и успехи от международни и национални състезания, сред които:

 

ü      Национален шампион на полумаратон – Стара Загора – 1 място

ü      Национален шампион по оф-роуд бягане – Бистрица – 1 място

ü      Национален шампионат за мъже и жени  - зала  – София – 2 място

ü      Национален шампионат за мъже и жени  - писта – Велико Търново – 2 място

ü      40-ти юбилеен международен крос „Ивайло“ – гр. Велико Търново – 1 място

ü      Международен Маратон Стара Загора – полумаратон – 21 097м – 2 място

ü      Международен Маратон Варна – къса дистанция – 10.5 км – 2 място

 

Трети в подреждането е тенисистът Станислав Косев. Талантът на ТК „Кристи“ изпраща изключително успешна година, през която записа 7-мо място на Световното отборно първенство до 14 г. в Чехия, а от държавни и международни турнири до 14 и до 16 години има спечелени 3 златни, 4 сребърни и 5 бронзови отличия.

 

Силни резултати има и Вяра Илиева от Спортен клуб по ориентиране „Бачо Киро“, която заема четвърто място в класирането. Тя записа 2-ро място в щафети и 4-то място дълга дистанция при жените в Шампионата по ориентиране за Югоизточна Европа, две 4-ти позиции  на спринт от Държавно първенство по ориентиране, сребро от състезанията Купа Ивановден, Купа Габрово и Купа Трите хълма и се окичи със златото от Купа Великден.

 

Петата позиция беше отредена за таланта на ФК „Локомотив-1927“ Джеймс Райков. Той е основен реализатор на Зонално първенство Футбол 5, Група А, където участие вземат 12 отбора. В изиграните 22 срещи от пролетния и есенния сезон на първенството през 2022 г., той е отбелязал над 70 гола. Представя се отлично и на турнири на местно и регионално ниво, на които получава и персонални награди за голмайстор и най-полезен състезател.

 

На шестото място е още една представителка на леката атлетика и възпитаничка на треньора Иван Михайлов – Елена Димитрова. Сред нейните успехи тази година са:

ü      Европейско първенство по оф-роуд бягане - Ел Пасо, Испания - 39 място  и 7 място в отборно изкачване.

ü      Балканско първенство по оф-роуд бягане – Камполунг Молдовенеск, Румъния – 10 място при жени и 3-то място отборно.

ü      Национален шампионат по оф-роуд бягане – Бистрица –– 3 място

ü      Национален шампионат по маратон – Кюстендил – 3 място 

ü      Национален шампионат по крос-кънтри – Сунгурларе –– 6 място

ü      Национален шампионат по полумаратон – Стара Загора – 7 място

ü      Международен маратон Кюстендил – маратон – 3 място

ü      Международен мемориален маратон - Съединение – Пловдив – 5 място

 

За поредна година в десетката е Ивайло Симеонов от Тенис клуб „Кристи“, който този път е на седмата позиция. Той има 1-во място на Държавно лично първенство до 16 години, 2-ро място сингъл и двойки на Държавно лично първенство до 16 години, както и 1-во място двойки и четвъртфинал сингъл на Тенис Европа в Пловдив.

 

На осмо място в подреждането е талантът на клуба по лека атлетика Георгий Можейко. Във визитката ми личат успехи като:

ü  Национален шампион за юноши под 18г. – писта – София - 800м – 1 място

ü  Национален шампион по оф-роуд бягане – Бистрица – вариант обиколка – юноши под 18г. – 4 км 1 място

ü  Национален шампионат за юноши и девойки под 18г. - зала  – София – 800 м – 2 място

ü  Национален шампионат за юноши и девойки под 18г. - зала – София – 1500 м – 3 място

ü  40-ти юбилеен международен крос „Ивайло“ – гр. Велико Търново – юноши под 18г. – 3 км – 1 място

ü  XX Международен мемориал „Веселин Даскалов“ – Луковит – писта – юноши под 18г. – 1500м – 1 място

ü  XXXII Mеждународен крос- кънтри "Луковитски моми - 2022" – 3км – 2 място

 

 

Девети е още един обещаващ млад футболист – Мирослав Иванов. Той е състезател в подготвителна възрастова група Футбол 7, а от есенния полусезон играе и към група Футбол 9, участващи в Зонално първенство Велико Търново. Мирослав се представи достойно със своите участия в Tryavna Championship 2022, в Детски футболен турнир за Купата на Община Дряново, турнир за Купата на Община Бяла, в международен детски футболен турнир в община Сероцк, Република Полша. Голмайстор е на турнира в памет на Димитър Кушев.

 

Поради равенство в точките, десетата позиция се дели от двама състезатели – Десислава Хаджитодорова от ФК „Боруна“ (Царева ливада) и Мартин Косев от ТК „Кристи“. През 2022 г. Десислава участва в 4 турнира за девойки до 15 години, с общо 20 изиграни срещи, както и в 3 турнира за девойки до 17 години, с 16 изиграни срещи. Мартин изпраща годината с 3-то място на Държавно лично първенство в Русе, 3-то място в Регионален турнир до 12 г. в Орешак, 2-ро място в Регионално първенство до 12 г. в Русе и 1-во място в Регионален турнир в Дряново.

 

Отличието за Треньор на годината бе връчено от кмета Трифон Панчев на треньора по лека атлетика Иван Михайлов.

 

Наградени бяха и тримата най-добри в категория „Спортисти с увреждания“. Първенец в класацията е Банко Костов Томов състезател към СКХУ Успех. Той извоюва 12 място  на Държавно първенство по шоудаун в гр. Силистра, както и едно 2-ро, две 3-ти и две 4-ти места от регионални и държавни първенства по шахмат.

На 2-ро място застава Пенчо Тодоров Обрешков, състезател към СКХУ Успех. Той участва активно в държавни, национални и регионални турнири по шахмат, като през годината се класира достойно в редица състезания.

3-та позиция е за Марин Минчев Денев състезател към СКХУ Успех. Един заслужил шахматист, който спортната слава на Дряново помни като дългогодишен треньор по шахмат на талантливите дряновски шахматисти, които се подреждаха сред най-добрите в България. Той продължава с шахмата и през 2022 г. спечели две 1-ви места в регионални турнири.

Специална награда за цялостен принос бе връчена на председателя на клуб за състезатели с увреждания Йордан Йорданов, който в годините не само поддържа и развива дейността на клуба, но и достойно представя родно Дряново в национални, европейски и световни формати по канадска борба. В израз на благодарност за многократната подкрепа през годините, г-н Йорданов подари своя медал от Европейско първенство на кмета Трифон Панчев.

Специална награда получи и дългогодишният дряновски футболист, треньор и спортен деятел Димитър Методиев Гавраилов.

Отличени бяха и Клуб по бокс „Локомотив“, чийто състезатели записаха сериозни успехи през изминалата година, но като представляващи едноименния клуб от Горна Оряховица, както и Баскетболен клуб „Чардафон“, който работи с 91 деца от Дряново на възраст от 4 до 12 години.  Добрата новина е, че боксовият клуб вече е официално регистриран и ще представлява Дряново във всички състезания, съответно ще номинира състезатели за следващата церемония „Спортист на годината“.

Прекрасен поздрав към всички спортисти и гости в Ритуалната зала на Община Дряново направиха децата от Танцов състав „Детелинки“ и Танцов състав „Пендари“ към НЧ „Дряновска пробуда-2008“, с ръководител Петя Тодорова. Поздрав имаше и от страна на СУ „Максим Райкович“ – чудесно изпълнение на песента „Приятели“ от Елисавета Димитрова.

Благодарим на всички състезатели, треньори и спомоществователи на спорта в Дряново!

Спортист на годината 1 Спортист на годината 2 Спортист на годината 3 Спортист на годината 4 Спортист на годината 5 Спортист на годината 6 Спортист на годината 7 Спортист на годината 8 Спортист на годината 9 Спортист на годината 10 Спортист на годината 11 Спортист на годината 12 Спортист на годината 13 Спортист на годината 14 Спортист на годината 15 Спортист на годината 16 Спортист на годината 17 Спортист на годината 18 Спортист на годината 19 Спортист на годината 20 Спортист на годината 21 Спортист на годината 22 Спортист на годината 23 Спортист на годината 24 Спортист на годината 25 Спортист на годината 26 Спортист на годината 27 Спортист на годината 28 Спортист на годината 29 Спортист на годината 30
Услуги
Услуги

услуги за глухи лица Достъп за глухи лица


Актуално
Звук и светлина
3D Mapping
Видео клип Дряново