Община
Община
Туризъм
Социални услуги, предоставяни в общността

Център за настаняване от семеен тип - гр. Дряново

През 2022 г., в рамките на проект "Нова дългосрочна грижа за възрастните и хората с увреждания - предоставяне на новите услуги - Център за грижа за лица с психични разстройства - град Дряново" са разкрити 7 броя резидентни услуги от еднакъв тип - Център за грижа за лица с психични разстройства. След приключване на проекта, услугите резидентна грижа продължават да функционират като делегирани от държавата дейности - Център за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с психични разстройства.
Целта на новите услуги е да се създаде възможност за независим и достоен живот на хората с психични увреждания, посредством предоставяне на качествени, достъпни и ефективни междусекторни услуги за дългосрочна грижа, съобразени с реалните потребности на целевите групи. Седемте центъра се намират на ул. "Железничарска" № 2, гр. Дряново и са базирани в изградени по проект по ОПРР 2014-2020 седем двуетажни сгради, като всеки от тях е с капацитет от по 15 места, общ капацитет на услугите - 105 места.

Предоставянето на услугите в ЦНСТПЛПР е съсредоточено повече върху взаимодействието на индивида и средата в общността; формиране на умения за живот, на база индивидуалните възможности на хората, които ползват услугите; променени обществените нагласи към хората, които срещат затруднения, поради наличието на психически разстройства. В рамките на ежедневните дейности, в Центъра за грижа се работи върху умения, които не са били създадени при настаняването им, или са били загубени в резултат от живота в институционална среда. С потребителите се провеждат и психо социални дейности, които предоставят възможност за изграждане на социални умения за самостоятелен и пълноценен начин на живот. Потребителите ползват и съпътстваща услуга - Център на социална рехабилитация и интеграция за лица с психични разстройства и умствена изостаналост.
Доставчик на услугите в Комплекс за социални услуги за възрастни хора - гр. Дряново. 

Контакти:
5370 гр. Дряново, ул. "Железничарска" № 2
Тел. 0877052834 /управител - Йорданка Димитрова/
e-mail: cglpr2022@abv.bg

 

Услуги
Услуги

услуги за глухи лица Достъп за глухи лица


Актуално
Звук и светлина
3D Mapping
Видео клип Дряново