Община
Община
Туризъм
Новини

Срокът за пререгистрация на домашно куче изтича на 31.03.2023 г.

СЪОБЩЕНИЕ

Относно: Задължителна регистрация на притежаваните кучета до 31.03.2023 г.

 

УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ,

          Общинска администрация -  Дряново, напомня на собствениците на домашни кучета, че съгласно Закона за ветеринарномедицинската дейност, Закона за местните данъци и такси и Наредба №1 за спазване на обществения ред на община Дряново, са задължени да заплатят годишна такса за притежание на домашно куче, която съгласно Решение на ОбС – Дряново е, както следва:

  • 10.00 лева за град Дряново;
  • 5.00 лева за вилни зони и селата на територията на общината.

          При заплащането на таксата за притежание на домашно куче, в Информационния център на Общинска администрация- гр. Дряново, кметство Царева ливада или някое от кметските наместничества на територията на Общината, е необходимо да носите  картон- „Свидетелството за притежание на куче“, издадено при неговата първоначална регистрация.  

СРОКЪТ ЗА ПРЕРЕГИСТРАЦИЯ НА ДОМАШНО КУЧЕ ИЗТИЧА НА 31.03.2023 Г.     Съгласно разпоредбите на Наредба № 1 при неизпълнение на задължението за регистрация или пререгистрация се налага глоба в размер на 100 лева.

Освобождават се от такса собствениците на:

  • кастрирани кучета;
  • кучета на лица с увреждания;
  • служебни кучета в организациите на бюджетна издръжка;
  • кучета, използвани за опитни цели;
  • кучета, използвани от Българския червен кръст;
  • кучета, които придружават или охраняват селскостопански животни, които се отглеждат в регистриран животновъден обект;
  • ловни кучета, собственост на лица, придобили право на лов по реда на Закона за лова и опазване на дивеча.
  • кучетата с поставен чип, за първата година от неговото  регистриране. Не се дължи такса за годината, в която е поставен микрочипа.
  • За собствениците, придобили кучета през текущата година:

            Собствениците на кучета следва да предприемат действия по подаване на декларация  по чл. 117 от Закона за местните данъци и такси в тримесечен срок от датата на придобиването – в общината по постоянния адрес/седалището на собственика.

            Към декларацията се прилага копие от ветеринарномедицински паспорт, удостоверяващ наличието на маркер (имплантиран чип), гарантиращ идентификацията на кучето. Чрез установяване на маркери /чип/ ще бъдат проследявани кучетата и при евентуалното им целенасочено изоставяне, лицата, които са собственици, ще бъдат санкционирани от компетентните органи.

          Според чл. 118, ал. 1 от ЗМДТ,  таксата се заплаща ежегодно до 31 март на съответната година или в едномесечен срок от датата на придобиване на кучето, когато то е придобито след 31 март. За кучета, придобити през текущата година, таксата се дължи в размер една дванадесета от годишния и размер за всеки месец до края на годината, включително за месеца на придобиването.

          Приходите от събраните такси по чл. 118, ал. 2 от ЗМДТ се използват за мероприятия, свързани с намаляване броя на безстопанствените кучета.

 

Услуги
Услуги

услуги за глухи лица Достъп за глухи лица


Актуално
Звук и светлина
3D Mapping
Видео клип Дряново