Община
Община
Туризъм
Новини

27 момичета се записаха в "Училище за лазарки" в Дряново

Днес в СУ "Максим Райкович" - Дряново се проведе среща между ученици и представители на Община Дряново, музей "Етър", Исторически музей - Дряново и НЧ "Развитие-1869" във връзка с празника Лазаровден.

Специалистите от ЕТЪР - Етнографски музей на открито / ETAR - Ethnographic Open Air Museum представиха своята инициатива "Училище за лазарки". Тя датира от 2010 г. и има за цел да съхрани сред младите момичета обичая на лазаруването. Цели 27 дряновски моми се записаха за участие.

С тях ще работят експерти от етнографския музей, които ще ги въведат в символиката на Лазаровден, ще разучат обредни песни и танци, а на 8 април ще участват и във възстановка на обичая в Дряново и в музей "Етър". Репетициите ще се провеждат в Исторически музей - Дряново.

С нетърпение очакваме 8 април, когато прекрасните дряновски моми ще озарят града с усмивки, песни и танци! Те ще тръгнат от паметника на майстор Колю Фичето, ще минат по главната улица, по пешеходната зона, през възрожденски архитектуен ансамбъл "Старата улица" и ще стигнат до каменния мост над р. Дряновска, откъдето ще хвърлят своите венчета във водата.

Лазровден се отбелязва на осмия ден преди Великден. Според народната традиция празникът е наричан още „Лазар“, „Лазарица“ или „Лазарова събота“ и е сред най-важните в календара на българите, посветен на любовта и плодородието. В обичая, който се изпълнява на този ден, могат да участват само момичета между 10 и 16 години. Лазаруването е обред за посвещаване. След „преминаване“ през него момичетата вече могат публично „да се момеят“, имат право да се гиздят, да обличат везани ризи и да бъдат поискани за жени.

Лазаровден
Услуги
Услуги
Актуално
Звук и светлина
3D Mapping
ILoveBulgaria
Видео клип Дряново