Община
Община
Туризъм
Туристически маршрути

Културни маршрути

Маршрут "Стари култури в община Дряново
Изходен пункт - експозиция на Исторически музей – Дряново в Дряновския манастир, където екскурзовод разказва за старите култури в Дряновския край и са представени находките от археологическите разкопки в района.
Посещение на пещера "Бачо Киро" с екскурзовод (входна такса) и възможност да се разгледа обстановката, в която е живял праисторическият човек, създател на среднопалеолитна култура "Бачо Киро", една от най – ранните в Европа.
Разходка по Дряновска екопътека до местността Боруна и останките (не консервирани и не експонирани) на римска, византийска и средновековна българска крепост Боруна. Връщане в Дряновския манастир и при главния вход през местността "Манастирското лозе", където четата на поп Харитон (1876 г.) води последния си бой (поставена е паметна плоча) по екопътека Виа ферата се изкачват до вр. Чуката и останките на византийската и средновековната българска крепост Града (не консервирана и не експонирана). Вариант за достигане на Града от автотуристи от Дряновския манастир през Дряново и с. Царева ливада с отклонение по четвъртокласен път до с. Доча, от където няма асфалтиран път и паркинг до крепостта.
Връщане по екопътеката в Дряновския манастир и по път Дряново през селата Геша – Скалско – Славейково към Гостилица достигане до римско тържище Дискодуратера (не консервирано и не експонирано, липсват паркинг и асфалтиран път до местността).

Маршрут "Творчеството на възрожденския майстор Колю Фичето"
Изходен пункт на маршрута е експозицията на Исторически музей Дряново за живота и творчеството на майстора, където екскурзовод разказва за приносите на К. Фичето в българската архитектура и запознава посетителите с неговите строежи (входна такса). По улица “Шипка” туристите достигат до  църквата  “Св. Никола” (1851г.), която е един от първите самостоятелни проекти на Майстора. Разходката продължава  до Икономовата къща (1859г., екскурзовод и входна такса) и възстановката на дряновската часовникова кула. След това по ул. “Ген. Радецки” , ул.“П. Черковски”  и ул.“Хр. Максимов”, посетителите могат да разгледат фасади на частни възрожденски къщи. Образци на възрожденската архитектура са старият мост на Колю Фичето и Духовниковата чешма, до които се достига по ул. „Поп Харитон”.  В непосредствена близост до моста стои ликът на Майстора - изрисуван графит върху 3-метрова бетонна стена. Тук история и традиция се преплитат с духа на новото време и модерните изкуства.

Маршрут "Възрожденска жилищна архитектура"
Изходен пункт - етнографска експозиция на Исторически музей в Лафчиевата къща (екскурзовод, входна такса), където туристите се запознават с традиционната балканска възрожденска къща и обзавеждането на дряновското жилище от края на 19 и началото на 20 век, като могат да се фотографират (срещу заплащане) в старо градско облекло. Известната още  като „къщата без пирони” Лафчиевата къща е единствената запазена триетажна жилищна сграда в традиционен архитектурен стил от възрожденския период в България. Свързана с нея откъм уличната си фасада е Перевата къща, с която образуват уникален ансамбъл от две самостоятелни сгради под един покрив. Откъм двора къщата е разделена с два самостоятелни входа.
По улица “Шипка” маршрутът продължава до Икономовата къща (екскурзовод, входна такса), която представлява градска възрожденска сграда от втората половина на 19 век, творение на Майстор Колю Фичето. Тук е изложена богата колекция от средновековни и възрожденски икони, рисувани в периода 17-19 век.
Непосредствено до Икономовата къща е възтановката на часовниковата кула. Частните къщи от 19 век с интересна ренесансова архитектура (Афазовата, Ромуновата, Таниновата) по улиците “Ген. Радецки”, “П. Черковски” и “Хр. Максимов”, заедно с Духовниковата чешма и моста на Колю Фичето, обогатяват представата за старо възрожденско Дряново.

Маршрут "Възрожденска църковна архитектура"
Изходен пункт - експозиция на исторически музей Дряново за живота и творчеството на Колю Фичето, където екскурзовод запознава туристите с особеностите на възрожденската църковна архитектура и приносите на майстора (входна такса). Посещение на черквата  “Св. Троица” (икони на Йоаникий папа Витанов - виден представител на възрожденския иконопис и резби на тревненската школа); по ул. “Шипка” се достига черквата на Колю Фичето “Св. Николай”, която е сред върховите постижения на възрожденската архитектура (интериор икони - Йоаникий папа Витанов, Досю Коев и Станислав Доспевски; иконопис стил ампир на Антон Станишев, последовател на  П. Гарка, един от най-известните възрожденски резбари от Дебърската школа), продължаване по същата улица до часовниковата кула, образец за създаването на фичевската камбанария, и посещение на експозиция на  възрожденските икони на Исторически музей — Дряново в Икономовата къща (екскурзовод, входна такса). По улиците “Ген. Радецки”, “П. Черковски” и “Досю Стойнов” туристите достигат до черквата “Въведение Богородично” (кр. 19 век, интериор с резби на Никола Касев). Маршрутът продължава до черквите в с. Ганчовец - “Св. Параскева” (1844г.), с. Длъгня — “Св. Вм. Димитър (1842г.) и в с. Керека — “Благовещение”(1847г.). Краят на маршрута е при експозицията на Исторически музей в дряновския манастир (екскурзовод, входна такса).

    Бележка: Черквите са в диоцеза на Св. Великотърновска митрополия и ако църковните власти не осигурят достъп до тях  могат да се разглеждат само фасадите.

 

Културни маршрути Културни маршрути Културни маршрути Културни маршрути
Услуги
Услуги

услуги за глухи лица Достъп за глухи лица


Актуално
Звук и светлина
3D Mapping
Видео клип Дряново