Община
Община
Туризъм
Новини

Възстановена е паметната плоча за Никола Мушанов в Дряново

По инициатива на Община Дряново и Исторически музей - Дряново е възстановена паметната плоча на мястото, където е била родната къща на видния дряновец Никола Мушанов. Той многократно е избиран за народен представител, бил е министър, а от 1931 до 1934 г. и министър-председател на България. Плочата е с размери 65х65 см и се намира в парка до Детска градина „Детелина“.

През 1939 г. Никола Мушанов предоставя на общината наследствен недвижим имот (къщи) в Дряново на ул. „Главна“. Желанието му е той да се преустрои и пригоди за нуждите на Девическо професионално училище (което да носи името на неговата съпруга - Райна Мушанова) и за безплатна ученическа трапезария, а през ваканцията да служи за летовище на ученици. За изпълнението на проекта той наема архитект и се ангажира да внесе в банка 450 хил. лв., които да се изразходват под контрола на специален комитет с участието на кмета на общината и заинтересованите институции. На 15 юли 1939 г. Общинският съвет приема дарението и провъзгласява двамата съпрузи за почетни граждани на Дряново.

На 20 юни 1942 г. Никола Мушанов прави и друго дарение. Той дарява 100 хил. лв. за образуване на фонд при Министерство на народната просвета на името и в памет на неговите родители Стойчо К. Мушанов и Йона Мушанова. Волята му е в края на всяка учебна година приходите да се изпращат на директора на прогимназията в Дряново и с тях да се връчват награди на най-даровитите и с най-добро поведение ученик и ученичка, завършили прогимназията, като предпочитание се дава на по-бедните от тях.

Фондът е учреден със заповед на МНП от 24 юни 1942 г. Изплащането на приходите следва да започне в края на следващата 1942/1943 учебна година. За да осигури награди още през текущата година, през юни 1942 г. Н. Мушанов превежда чрез кмета на Дряново допълнително 4 хил. лв., които учителският съвет разпределя между отличилите се Пенка Стефанова Минчева и Пенчо Аспарухов Шишков. По-късно, когато фондът започва да функционира, приходите от него (в размер на около 5 хил. лв.) редовно се използват по предназначение.

 

Паметна плоча Никола Мушанов
Услуги
Услуги

услуги за глухи лица Достъп за глухи лица


Актуално
Звук и светлина
3D Mapping
Видео клип Дряново